Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Парите за младите фермери не са достатъчни, призна агроминистърът

Два пъти повече е необходимата финансова помощ за младите земеделски стопани по Програмата за развитие на селските райони

Парите за младите фермери не са достатъчни, призна агроминистърът

Снимка: Pixabay

Парите от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) за подпомагане на младите фермери не са достатъчни. Приемът, приключил преди няколко дни, е с бюджет от 22 млн. евро, остатъчен бюджет по мярката с 1800 проектни предложения с размер на заявената финансова помощ от 45 млн. евро, което е два пъти повече от първия прием. Общо постъпилите заявления за подпомагане в рамките на този прием са били 2664, от тях одобрени са 1400.

Така коментира министърът на земеделието Румен Порожанов средствата от ПРСР в отговор на въпрос от депутатите от БСП Светла Бъчварова и Николай Пенев относно мерки за подкрепа на младите фермери чрез програми на национално ниво и чрез Общата селскостопанска политика.

Още по темата

Порожанов се съгласи с твърдението на депутатите, че парите не стигат.

Програмата за развитие на селските райони е една от най-популярните за подпомагане на младите фермери.

През настоящия програмен период (2014 - 2020) мярка 6.1 – стартова помощ за младите земеделски стопани, има за цел да увеличи техния дял, което е необходимо както за устойчивото развитие, така и за структурната реформа в отрасъла.

Порожанов уточни, че до момента по мярката са проведени два приема, първият от които през 2015 г. с общ бюджет – 35 млн. евро.

Той припомни, че специално внимание е отделено и с помощта за повишаване на квалификацията по други мерки от ПРСР.

„Младите фермери получават подкрепа и с подмярка 4.1 за инвестиции в земеделските стопанства, с което те могат да разширят фермите си, посочи Порожанов. – Подпомагането по мярката насърчава приемствеността на поколенията, сътрудничеството между отделните стопани, чрез подпомагане на групи и сдружения за предлагане на пазара и съхранение на продукцията.“

Аграрният министър припомни, че с регламент от 2017 г. на ЕС се дава възможност за увеличаване на ставката по СЕПП (за единно плащане на площ) за младите стопани от 25% до 50%.

Той обясни, че с изменението на закона младите фермери сега получават за първите 30 хектара за подпомагане по СЕПП 50% от размера на плащанията по тази схема.

В преговорите за новата ОСП, които се провеждат сега, Министерство на земеделието, храните и горите ще настоява за подпомагане на младите земеделски се стопани, защото застаряването на работещите в този бранш е огромен проблем в световен мащаб.

„Дигитализацията и цифровото земеделие също създават предпоставки за навлизането на по-млади в този бизнес, така че "по-голямата тема ще бъде какво да заложим като национален инструментариум допълнително, предвид на това, че парите никога няма да стигат, още повече с намалението на новия бюджет за земеделие с 15%", заяви Порожанов.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Президентът: Изборите не могат да бъдат индулгенция за корупционните скандали