IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът ратифицира Конвенцията на МОТ за минималната работна заплата

Документът гарантира балансиране и предвидимост в ръста на минималното възнаграждение

16:29 | 24.01.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Gruop</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Gruop

Парламентът ратифицира Конвенцията на Международната организация на труда /МОТ/ за определяне на минималната работна заплата, приета на 22 юни 1970 г. в Женева, предаде БТА.

Чрез ратифицирането на конвенцията се гарантира балансиране и предвидимост в ръста на минималната работна заплата. Така промяната ще се прави на базата на редица важни социално-икономически критерии, като инфлация, производителност на труда, заетост, динамика на брутния вътрешен продукт и др.

При отчитане на националните условия и потребности всяка страна, член на МОТ, ратифицирала конвенцията, може да възприеме различни форми за определяне на минималната работна заплата за страната, включително и чрез нормативен акт на правителството. 

Процедурите за определянето и изменението на минималната работна заплата задължително трябва да предвиждат изчерпателни консултации със заинтересованите представителни организации на работниците и служителите и на работодателите.

Националният съвет за тристранно сътрудничество подкрепя предложената ратификация на конвенцията.

Ратификацията е заложена като мярка в управленската програма на правителството и се очаква да бъде стъпка за въвеждане на съвременните международни трудови стандартни в националното законодателство.

Очаква се Конвенцията на МОТ да стане база за създаването на прозрачен механизъм за определяне на минималната заплата въз основа на най-важните социално-икономически критерии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още