IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пенсионери искат преизчисляване на всички пенсии

Пенсионерските организации излизат на протест пред Министерски съвет днес

11:24 | 17.10.18 г. 5
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Пенсионерските организации излизат на протест пред Министерски съвет днес с искане да има преизчисляване на пенсиите от 1 юли 2019 г.

Те настояват да се преизчислят пенсиите спрямо средния осигурителен доход за предходната година, с отчитане на инфлацията и минималната работна заплата – това е около 308 лв.

Искат още увеличение на инвалидните пенсии и приемане на Закон за възрастните хора, заяви ген. Васил Върбанов от инициативния комитет.

Пенсионерите заявиха, че не е достатъчно увеличаването на тавана на пенсиите на 1200 лв., защото отново има ощетени хора. 

„Това е поредният митинг, в който ние ще участваме, след като не чуват нашите искания, на нашите бащи, които са построили България. Следователно ние решихме да се обединим с военните и всички пенсионерски структури в страната, за да можем да постигнем резултати. Не може един пенсионер да живее с 200 лв. пенсия, като дава половината за лекарства”, посочи Валентина Николова, председател на съюза на пенсионерите пред bTV.

Макар и да не отпада таванът за новите пенсии догодина, в бюджета на Държавното обществено осигуряване са заложени стъпки това да се случи по естествен начин по-нататък, е позицията на социалния министър Бисер Петков.

В одобрения от Надзорния съвет на НОИ проектобюджет за следващата година е заложено запазване на тавана за всички пенсии - нови и стари, но се повишава размерът му. Това ще стане от 1 юли 2019 г. и понеже е предвидено максималният осигурителен доход да се повиши от 2600 на 3000 лв., таванът от следващата година ще стане 1200 лв., а до 1 юли ще е в размер на 910 лв. Така че таванът остава, но се повишава от 1 юли за всички пенсии.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 12 rate down comment 10
michaelis12
преди 5 години
и ти ше станеш прнсионер ве споко и ти ше зимаш х150 леа и нема мое си платиш тока камо ли да имаш за ядене, само нема се плашиш ..... тва със стареенето никой не подминава освен ако не се гътне преждевременно ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 3
KPetkov
преди 5 години
И тоя път без пропаганда моля. Пенсионерите са 2,138,000. Колко от тях са гласували за патриотите, при положение, че на последните избори гласуваха около 3,420,000? За първите две партии са гласували 2,103,000 човека.Аз това им разправям на пенсионерите, да вземат да си направят една организация и да си гласуват, за който искат, а те с 50 организации и всяка гласува за различни кандидати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 16
Грую Груев
преди 5 години
Te знаят защо протестират, само че не казват откъде ще дойдат тези пари, просто си искат, щото били "давали" и "работили на държавата". Ми те и *** дават - чавета, които евентуално някога си ще "работят" (то и брането на джелезу си е работа и не се отличава особено от краденето на ламарина от Кремиковци примерно или клатенето на краката на някоя фуражка) и си искат, пък ние им се сърдим.Та парите ще дойдат от бъдешето на внуците им, ама какво ти пука, то и внуците се готвят за емигранти... Държавата трябва рязко да ограничи пенсиите и да инвестира основно в децата и родителите с деца (работещи родители), чрез семейното подоходно облагане - едно дете - 1000 лева необлагаеми на месец, 2 деца - 2000 необлагаеми и т.н. Наливането в пенсии е като наливане в кофа без дъно - колкото и да сипеш, все ще ти викат, че е празна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 16
s3
преди 5 години
Тези не знаят защо протестират.Нали точно пенсионерите избраха патриотите, защото им казаха че минималната пенсия щяла да стане на 300лв.? Е стана ли? Не.Следващия път да знаят и да не се подвеждат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още