IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петър Кънев: Горанов да провери къде се губят 16 млрд. ДДС

Българският бизнес вече не вярва в обещания, твърди още председателят на икономическата комисия в НС

10:31 | 22.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Oлег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Oлег Попов, Investor Media Group

От 2000-а до 2017-а година държавата е "пропуснала" пари, които се равняват на бюджета за образование за 4 години. Това заяви пред Нова телевизия депутатът от БСП и председател на икономическата комисия в Народното събрание Петър Кънев.

Изказването му е по повод справка на Националната агенция за приходите (НАП), предоставена на гражданско движение „Борец“, според която в посочения период държавата не е събрала 16 милиарда лева от ДДС, както и 5,8 милиарда лева от влезли в сила ревизионни актове.

„Това са напълно отписани пари. Излиза, че това са някъде под половин милион годишно. На пръв поглед сумата е огромна, защото се равнява на бюджета за образование за 4 години”, категоричен беше Кънев.

"ДДС се формира като едно голямо сериозно перо от бюджета. Всяка година имаме висока събираемост. Трябва да се направи обстоен анализ от Министерството на финансите и НАП да обясни къде се губят тези пари", обясни още депутатът.

Той припомни думите на финансовия министър Владислав Горанов, че годишно само от горива не се събират около 1 милиард. 

„Българският бизнес вече не вярва в обещания“, каза още Кънев относно промените в Наказателния кодекс, от които ГЕРБ в крайна сметка се отказаха.

„Криминализират се частните отношения между два частни субекта. Например, когато не се изпълнява договора между двете фирми прокуратурата може да е самосезира", каза той. "ГЕРБ трябва малко по-внимателно да боравят с емоциите в обществото. Този случай е същия като Истанбулската конвенция. Не може да вкараш един малък и среден бизнес в този режим".

Според него се използва ситуацията да се обясни как Брюксел настоява за това. "Няма какво да си избърсват ръцете с Брюксел. Този път той няма нищо общо с тази история. Нито в един мониторингов доклад от 2015 г. насам няма препоръки за борба с корупцията в частния сектор", обясни Кънев.

Той е категоричен, че това е непрофесионализъм и недооценяване на ситуацията. Според него законопректът трябва да се "сложи на трупчета".

Депутатът от БСП коментира и скорошните президентски избори в Русия, на които Владимир Путин беше избран с голям вот.

"Путин направи нещо, което беше много важно за руснаците. Той им върна самочувствието на велика държава и на това, че са руснаци. Той възстанови империята. И показа, че с Русия не може да се говори на висок тон. Там трябва да се говори спокойно", изтъкна Кънев.

В същото време той допълни, че руският президент си дава ясна сметка, че Русия изостава. "България трябва да има едно много балансирано поведение. Русия е наш партньор", изтъкна депутатът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 0
KPetkov
преди 6 години
Със стари к....., нов б... не се прави. Хилядолетна българска поговорка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
KPetkov
преди 6 години
Виждаме ви добре за какво се борите :)Лиляна Павлова Николова е български политик, министър на регионалното развитие и благоустройството в първото и второто правителство на Бойко Борисов. Павлова е родена на 6 декември 1977 г. в София, България. Внучка на партизанина и член на ЦК на БКП Георги Павлов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 1
lyusien
преди 6 години
Това са по близо 1 милиард на година откраднат Д Д С от бюджета Наи лошото е че тези пари вместо в бюджета отиват в джобовете на измамници крадци и олигарси А също е в политици Защото ако някои си въобразява че може да открадне паи от ДДС без подкрепата на политици данъчни прокурори и ченгета той е пълен наивник Илюзия е че този финансов министър ще направи нещо Ако искаше когато мързеливите безотговорни нагли и корумпирани депутати 4 пъти го бламираха за плащанията в брой щеше да подаде оставка Но той никога няма да го направи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 1
Dies Irae
преди 6 години
Първо комуниста козината си мени, но нрава не.Нито Гроб е за европа, нито БСП за русия.Всички са за себе си и само за себе си.Народа не подкрепя нито една партия - да се радваш, че 20% от гласовете са за теб при избирателна активност 50% е смешно.Това означава, че само родата им е гласувала за тях.БСП са същата работа. Ако Герб изкара още 3 мандата то на втория държавата ни ще е колабирала тотално. (Не ме разбирай грешно, и БСП да са на власт ще е същата работа). Трябват ни хора които не са работили на държавна работа, не са бивши членове на БКП (както в БСП и половината Герб вкл. вожда ви). Идеалите и ценностите на нито една партия в България не са Български!Като сте за европейско развитие защо имаме дублирани данъци? ДДС например при внос на стока от държава извън ЕС? (при внос плащаш 1 път ДДС на превозвача с фактурата му, след това ти се смята мито за стоката на база на фактурата (с вече вкл. ДДС) и трябва да го платиш и накрая ти смятат пак ДДС върху стойността на стоката и митото ( което е сметнато върху фактура в която вече има вкл. ДДС). Накрая какво излиза? 2 пъти ДДС въру едно и също нещо. Друг пример за типично Герберска простотия? - Винетките.Винетката има еко такса и пътна такса. 1 плащане!Горивото с което се движи колата ти има акциз и ДДС - 2-ри път еко такса и пътна такса.Данък към общината за МПС. - пак еко такса и пътна такса.И накрая след 3 плащания на едно и също нещо - цялата пътна мрежа на страната е дроб!И ти си застанал да ми говориш за европейски ценности?Колко време им отне на политиците да се сетят нещо което всяко дете може да им каже? - че храните в източна европа са с много ниско качество, но по висока цена? И накрая трябваше от друга държава да го направят на въпрос, че нашите да се сетят. Или може би електронно управление? Ако незнаеш Зимбабве - страната с най голяма инфлация в светът има електронно управление, а тиквата 10 години вече ще го прави и всяка година назначава още по голяма щатна бройка нищо неправещи роднини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 8
s3
преди 6 години
Ние от ГЕРБ сме за европейско развитие на България, а БСП-то още не е обърнало гръб на Русия. ГЕРБ подкрепя евроатлантическите ценности и идеали, а БСП-то не. Само това да погледнеш и ти става ясна разликата. Народът ни подкрепя вече 3 мандата, дано още много мандати да има за да се развива странта ни по евроатлантически тертип.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 0
Dies Irae
преди 6 години
Ако ми докажеш разлика между Герб и БСП ще ти направя паметник. Затова никога няма да се оправим, защото докато народа се дели на вярващи на дъртото БКП (БСП) и младежкото БКП (ГЕРБ) тия си се целуват задкулисно, правят си далаверките заедно и пред нас се плюят. Разберете, че докато в управлението има бивши членове на БКП (без значение от коя партия се водят сега) и докато не се вкара ограничение колко пъти може да се кандидатира човек, докато не накараме политиците да спазват законите които приемат (като присъствието им в парламента и да се започне дисциплинарно уволнение на всички неявили се 3 дена на работа като за начало) дали едните или другите ще са на власт, за народа ще е все същия гнилоч!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
potten
преди 6 години
БСП-то да не се обажда, нищо не се губи в природата. Който е трябвало се е облажил, останалите да плащат. Нали затова имаме и 20% ДДС върху храни и лекарства у нас, за да се покрива тази дупка, така че всичко е наред при нас. Горанов добре ни води.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
s3
преди 6 години
Нека Горанов добре да ги провери тези от БСП защо са крали такива обеми ДДС. Да видят всички какво прави опозицията и колко краде, защото е време да разкараме опозицията и да се управлява спокойно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още