IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По 20 лева на месец били надписвали ЕРП-тата по сметките ни, изчисли Ерменков

Червеният депутат отново отхвърли обвиненията, че „Газпром“ диктува промените в Закона за енергетиката

10:47 | 16.05.14 г. 1
По 20 лева на месец били надписвали ЕРП-тата по сметките ни, изчисли Ерменков

Електроразпределителните дружества са надписвали по 20 лева на месец на домакинство, изчисли пред Нова телевизия депутатът от БСП Таско Ерменков, който е член на парламентарната комисия по енергетика.

„850 милиона са установените неправомерно направени приходи от ЕРП-тата. Разделени на 1 милион потребители за 4 години, значи, че всяко домакинство всеки месец е плащало по 20 лева неправомерно на ЕРП-тата”, обясни той , разчитайки данните от одита на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране

Припомняме, че според данни на Националния статистически институт (НСИ) в България ма малко над 3 млн. домакинства. Само най-голямото електроразпределително дружество, което оперира на територията на страната – ЧЕЗ България има повече от 1,5 млн. абонати.

Таско Ерменков коментира още, че в одита има нарушения, които трябва да бъдат санкционирани, а глобите не трябва да се отразят върху цените на тока за потребителите.

По думите му одит на дружествата не е правен от 2008 година до 2012 година. „Ако се отнемат лицензи, причината ще е нарушения”, заяви Ерменков.

Според него качеството на доставяната услуга е лошо. Като пример той посочи софийското село Лозен, където токът спира през три часа.

Социалистът беше категоричен, че проверките на ЕРП-тата не са свързани с предстоящите избори.

„Случаят с ЕРП-тата е показател дали след толкова много години върховенството на закона ще бъде приложено. Числата не са плод на една седмица работа и едва ли можем да свържем дейността на ДКЕВР с изборите”, коментира Ерменков. 

Депутатът отхвърли и обвиненията, че лобира в интерес на „Газпром” със законодателните промени за „Южен поток”, с които се регламентира понятието „морски газопровод“. 

„Няма писмо от „Газпром”, с което да ни се казва да вмъкнем законодателен текст. Залагам и чест, и име, и кариера, че в света такова писмо не съществува, изглеждаме ли малоумни депутати, за да не установим, че има правна дупка за газопроводите, обсъдили сме ги с Министерство на икономиката и енергетиката”, уточни Ерменков.

„Имаме морска част на тръбопровода, която свързва руския бряг с българския. Всеки, който докара газ тук, ще има достъп до приемната станция”, заяви той и допълни, че морската част на газопровода е отделена, а за останалата част на тръбата са дали възможност на комисар Йотингер да води преговорите с Русия.

Още новини можте да прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Батя
преди 9 години
Лъжлив комунист - популист!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още