Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Правителството отпуска по 1000 лева допълнително на месец на медицинските лица

Мярката засяга всички специалисти, които се борят с коронавируса

Правителството отпуска по 1000 лева допълнително на месец на медицинските лица

Снимка: Благой Кирилов, БГНЕС

Правителството ще отпусне по 1000 лева на месец допълнително възнаграждение на всички медицински лица, които се борят с коронавируса у нас в момента, обяви министър-председателят Бойко Борисов след извънредна среща с президента Румен Радев и председателя на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

“Най-спешното е да можем да защитим лекарите, медицинските сестри, лаборантите, санитарите. Обсъдихме и днес или утре ще обявим по 1000 лева на медицинско лице”, обяви премиерът.

Той уточни, че правителството трябва да действа предпазливо към следващите мерки, а в момента изключително внимателно се следят резервите на държавата.

“На първо място трябва да мислим за пенсиите, за заплатите на лекарите, на армията, на полицията - на всички, които със своята дейност се грижат за реда и сигурността”, коментира Борисов. По думите му всички, които фалират или излизат в болнични в момента, ще могат да бъдат защитени през Социалния фонд.

“От криза не се излиза по-богат. Щетите, които се нанасят на икономиката, са в цял свят, Нито една държава не е предложила конкретна мярка, защото лекарите не могат да кажат колко време ще е нужно. Всеки лев го пресмятаме за дълъг период от време”, поясни министър-председателят. “Когато не се плащат данъци, след това няма как да се плащат заплати и пенсии”.

Той уточни, че ежедневно ще се подава информация до президента за мерките и разчетите, а всички противоречия ще бъдат оставени на заден план, докато кризата отмине.

От своя страна, държавният глава заяви, че българското правителство трябва да предложи механизми за подпомагане на най-засегнатите.

“Знам колко е трудно, защото ресурсите са ограничени”, коментира Румен Радев. Според него сега правителството трябва да оцени своите финансови и инвестиционни приоритети и да търси съдействието на Европейския съюз, за да се подпомогнат най-засегнатите.

“Здравната криза поражда сътресения в икономиката и социалната система. Поставя на изпитание малкия и средния бизнес, работещите с малки деца и с възрастни родители, които губят работа или са в неплатен отпуск”, обясни президентът.

По думите му в този кризисен момент е необходима пълната мобилизация на обществото за справяне с криза от такъв характер. Според него строгите мерки биха били от полза, само ако всеки един осъзнае техния смисъл и своето място и участие в борбата с коронавируса.

Междувременно броят на случаите на коронавирус у нас достигна 43, като се чака потвърждение и за още един случай - първи такъв във Варна. Мъжът, който е дал първа положителна проба за Covid-19, е изолиран в болница.

По статията работи: Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (11)

   1| 2    
1
 
3
 
11
преди 3 месеца
Тези пари трябва да останат за постоянно, а не да са извънредни. Медицинските лица у нас на ултра-ниско платени и затова нямаме млади лекари и сестри, а само специалисти в предпенсионна възраст или пенсионери...
0
 
4
 
10
Biso до: ing5rov
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Шише ракия ше е по уместно ...за дезинфекция де ... :)))

Ракията може да бъде полезна или вредна в зависимост от количеството и начина на приложение. Това не трябва да се забравя. :)
0
 
2
 
9
Biso до: Biso
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
около 3200-3600 за денонощие

Това са труповете за изгарене, които са в повече в сравнение с ноември и декември 2019.
1
 
1
 
8
ing5rov до: Biso
преди 3 месеца
Шише ракия ше е по уместно ...за дезинфекция де ... :)))
0
 
3
 
7
Biso до: ing5rov
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
1000 починали на 70 милионна държава ... щото сега всяка смърт се приписва на коронавируса . Айде по-сериозно ...

Ето по-сериозно. Какво правят в Китай: при 50 нови случая за деня, администрацията отчита само 2. В град Вухан, крематориумите работят 24/7 и имат от 4 до 5 пъти повече трупове за изгаряне, което е около 3200-3600 за денонощие, но администрацията отчита само 15-20 починали примерно.

Допускам все пак, че това може да е деизинформация с конкретна цел, но съм склонен да я приема като по-достоверна в сравнение с официалните данни. Разбира се, ние също ще имаме възможност да наблюдаваме случващото се от първи ред. Не забравяйте да си купите пукакни.

Още от Икономика и политика
Унгария постави България в списъка с рисковите страни по отношение на COVID-19