Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Правителството предлага за ратификация конвенцията на МОТ за минималната заплата

Така ще се гарантира предвидимост в ръста на минималното възнаграждение

Правителството предлага за ратификация конвенцията на МОТ за минималната заплата

Снимка: Олег Попов, Investor Media Gruop

Правителството предлага на Народното събрание да ратифицира Конвенция №131 на Международната организация на труда (МОТ) за определяне на минимална работна заплата. Съгласно документа тя ще се договаря и преразглежда периодично след консултации с представителните организации на работодателите и работниците, съобщават от пресслужбата на кабинета.

При определянето на минималното възнаграждение ще се отчитат важни социално-икономически критерии, като инфлацията, производителността на труда, заетостта, динамиката на брутния вътрешен продукт, нуждите на работниците и техните семейства. 

Още по темата

С ратификацията ще се гарантира предвидимост в ръста на минималната заплата.

Ратификацията е заложена като мярка в управленската програма на правителството и ще бъде стъпка за въвеждане на съвременните международни трудови стандартни в националното законодателство. С приемането на Конвенцията ще бъде изпълнена общата цел на правителството, синдикатите и работодателите, свързана със създаването на прозрачен механизъм за определяне на минималната заплата в отговор на специфични препоръки на Съвета на ЕС, посочва се в решението на правителството.

Конвенция № 131 е приета през 1970 г. от Международната конференция на труда на Международната организация на труда (МОТ). Тя е ратифицирана от 53 държави-членки на МОТ, 9 от които са държави-членки на Европейския съюз - Франция, Латвия, Литва, Малта, Холандия, Португалия, Румъния, Словения и Испания.  

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Димов: Международен консултант ще анализира концесията за ски зона Банско