IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Председателят на СЕМ поиска да регулира и сайтовете

Парламентът прие отчета за дейността на регулатора

11:58 | 10.05.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Законът за радиото и телевизията е доста тясна дреха, регулацията трябва да се променя заедно със своя сектор. В момента се получава свръхрегулация при радиото и телевизията, а онлайн пространството стои изцяло извън регулация, докато всъщност опасните явления да минават точно оттам. Това каза преизбраният председател на Съвета за електронни медии София Владимирова пред bTV.

На въпрос дали трябва СЕМ да получи правомощия и по отношение на сайтовете, тя отговори: „Вече спокойно мога да кажа, че отговорът е „да”.

„Не става въпрос за цензура, както твърдя, че няма цензура върху радио- и телевизионните оператори. Има регулация”, подчерта Владимирова. 

По думите ѝ „в интернет хората възприемат информацията като фастфууд”, което е особено тревожно например по здравните теми. „В традиционните медии много трудно можеш да видиш негативни явления като дезинформация и език на омразата”, посочи тя.

Що се отнася до агресивното говорене срещу лица и групи София Владимирова цитира последното наблюдение на СЕМ от ноември м. г.: „Резултатите показват, че най-вече през политическото говорене минава езикът на омразата ”.

Тя отбеляза, че най-много негативни явления са били отчитани в партийните телевизии, но в последно време има известно „обиране на говоренето”. От думите ѝ стана ясно още, че от БСП към момента не са подали официално документи за отдавна обявения си телевизионен канал. 

Междувременно парламентът прие отчета за дейността на Съвета за електронни медии за 2017 г. след дебат за свободата на словото у нас. Докладът на регулатора е бил приет с 85 гласа "за", 38 "против" и 38 въздържали се, предаде БТА.

В него се отчита, че през миналата година е осъществен общ обем наблюдение на радио- и телевизионни програми в размер на 28 491 часа върху 161 програми, от тях телевизионните са 89, а радиопрограмите са 72. Сред по-важните акценти през периода от СЕМ посочват избора на генерален директор на Българската национална телевизия по изцяло нова процедура в четири етапа; посредническата роля в постигането на споразумение между Българското национално радио и "Музикаутор" за уреждане на права за излъчване на музикални споразумения; специализирания мониторинг по време на предизборната кампания за народни представители за периода от 24 февруари до 26 март 2017 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
serafima
преди 5 години
Никога не съм одобрявала дейността на СЕМ - според мене недомислен, или пък нарочно така измислен орган. Все се влачат с нежелание и Неадекватност след събитията. От горния материал разбирам, че пак не са в час. Няма коментар и за това, че с всяка година слизаме все по-надолу в класацията за свобода на словото у нас - до 11-то. Коя е тази госпожа ...София Владимирова?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още