IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 5 декември

07:55 | 05.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Мутрите смениха бухалките с чиновници
В. Сега

Българската организирана престъпност е изоставила бухалките и е започнала да използва публичната администрация за отстраняване на конкурентите си. През последните години все по-голяма част от финансовите щети от престъпна дейност са резултат от активността на т.нар. "бели якички" и все по-малко - на класическите криминални структури. Това е един от основните изводи от Оценка на заплахите от организирана престъпност в България 2019 на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД), представена в сряда. Анализът обхваща десет престъпни пазара през 2018 г., като за първи път са включени измамите със средства на ЕС и нелегалният дърводобив. Останалите области са свързани с организирани ДДС измами, разпространение и трафик на наркотици, трафик на хора и пазар на сексуслуги, нелегална търговия с горива, нелегална търговия с тютюневи изделия, каналджийство, киберпрестъпления и телефонни измами.

Кабинетът похарчи нови над 40 млн. лева от излишъка
В. Сега

Краят на годината наближава и кабинетът не пропуска всяка възможност да похарчи натрупалия се бюджетен излишък. В сряда министрите раздадоха нови над 40 млн. лева за "допълнителни" разходи. Към 1 декември превишението на приходите над разходите в държавната хазна е малко над 1 млрд. лева, а правителството не крие, че смята да го похарчи до стотинка. На заседанието в сряда милиони "хвръкнаха" за самолетни двигатели и за наука, за калолечебница и за съдебни разноски. Най-големият извънреден трансфер, одобрен в сряда от МС, е насочен за доизграждане и модернизиране на научните комплекси, включени в т.нар. Национална пътна карта за научна инфраструктура до 2023 г. От правителственото прессъобщение не става ясно за колко и какви обекти и за какви дейности се отпускат парите, но се припомня, че през 2018 г. вече бяха отпуснати 10.671 млн. лв. - пак за преструктуриране и модернизиране на научната инфраструктура. Липсва отчет как са оползотворени парите.

Заводът за самолетни части край Пловдив разширява производството си
В. Монитор

Френската компания „Латекоер“ ще инвестира над 5.5 млн. лв. в разширение на производството си на самолетни части край Пловдив. По нов проект ще бъдат разкрити нови 35 работни места, към работещите вече близо 200 в производството. България се превръща в атрактивна инвестиционна дестинация не само за производство на автомобилни части, но и в друг високотехнологичен сектор, какъвто е самолетостроенето, обяви зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, който връчи сертификат за инвеститор клас А на компанията за инвестиционния проект „Сглобяване на метални компоненти за носова част на самолет AIRBUS A350". Инвестицията по сертифицирания проект е на стойност 5, 574 млн. лв., за разширяване на производството на завода на френската компания в икономическата зона в Радиново. 

Хюндай продава завода си в България
В. Труд

Стъпалните регулатори, произвеждани у нас, се изнасят за Русия, Южна Корея, Румъния, САЩ и много други страни в Азия, Европа, Южна и Северна Америка. Южнокорейският производител на електрическо оборудване Хюндай Електрик продава завода си в България за производството на трансформатори и регулатори „Хюндай Хеви Индъстрис Ко. България“. В официално съобщение до корейската борса става ясно, че обявената цена е 24,5 млн. долара. Като причина за решението се посочва ще компанията продължава с продажбата на чуждестранни активи, за да подобри финансовото си състояние. „Хюндай Хеви Индъстрис Ко. България“ е производител на трансформатори и стъпални регулатори.

По 10 от 418-те язовира за спешен ремонт вече се работи
В. 24 часа

По 10 от 418-те язовира, определени от Министерския съвет за спешен ремонт, вече се работи. Това съобщи министърът на икономиката Емил Караниколов в началото на редовното правителствено заседание в сряда. Той припомни, че е създадено държавно предприятие, в което да се прехвърли собствеността им. Тъй като това отнема много време поради липса на документи, е решено паралелно Държавната консолидационна компания да започне действия. Към момента са възложени ремонти на 182 язовира, а на 10 вече има машини и техника. До края на годината ще започнат още между 2 и 5 ремонта, а до края на февруари - всички 182”, увери Караниколов. Той гарантира и че там, където язовирите подават вода за нуждите на населението, министерството работи в синхрон с ВиК и концесионерите, за да не се стигне до проблеми. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още