Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

При втори лифт в Банско екоминистърът ще иска забрана за автомобили в ски зоната

В Национален парк „Пирин“ засега са разрешени водохващания и бъдещи ски съоръжения, заяви Нено Димов

При втори лифт в Банско екоминистърът ще иска забрана за автомобили в ски зоната

Снимка: Архив Ройтерс

Ако в Банско бъде построен втори кабинков лифт, министърът на околната среда Нено Димов смята да забрани автомобилите в района на ски зоната.

По време на едночасова онлайн жива връзка днес той отговаряше на въпроси от природозащитници и граждани за бъдещето на Банско по повод предизвикалото спорове и протести решение на кабинета за промяна на стария план за управление на Национален парк „Пирин“. Отговорите на министъра бяха гледани от над 700 души.

В момента голяма част от туристите се качват по пътя с коли и отстрани има дървета, силно афектирани от замърсяването, обясни министърът. 

Още по темата

„Ако бъде забранено качването на коли, ефектът ще е положителен. Кабинковият лифт не може да замърси, той е на ток. Това трябва да бъде оценено в рамките на оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС)“, каза Димов.

Той определи голяма част от обвиненията на екоактивистите като „манипулативни“ и „спекулативни“ и заяви, че в ски зоната над Банско с площ 2% от парка ще бъдат строени само спортни съоръжения -  кабинков лифт, съоръжения, свързани със ски спорта, и писти. Това подлежи на ОВОС, обществено обсъждане и дебати на място, оценка от Висшия експертен екологичен съвет и при евентуално одобрение от екоминистерството ще има и последващ съдебен контрол, допълни той.

В зона с площ 45% от рамките на парка се разрешават и водохващания единствено и само за питейни нужди, което досега е било пропуснато в сега действащия план, каза той. Няма да има строителство на хотели и ресторанти, каза министърът.

Източник: FB

„Към днешна дата не може да се въведе в тази зона нито едно спортно съоръжение, което не е минало ОВОС“, декларира той.

На въпрос какви са постъпленията от концесията той отговори, че в момента възнаграждението се определя на база приходите на концесионера. Договорът обаче може да мине през анализ по влезлия в сила нов закон за концесиите.

Нено Димов обясни, че планът за управление на националния парк е инструмент за управление и контрол, а не за конкретни инвестиционни намерения. За строителството трябва да се подготви устройствен план от общината, който да бъде оценен. След това се правят оценките за евентуални инвестиционни намерения. Към днешна дата в екоминистерството не е постъпвало инвестиционно намерение за втори лифт, беше категоричен той.

Запитан има ли нарушения през годините от страна на концесионера министърът посочи, че са правени проверки на прокуратурата и Дирекция „Национален строителен контрол“, но не е установено закононорушение. Междувременно МОСВ води дело срещу концесионера за неплатена концесионна такса, но съдът още не се е произнесъл по казуса.

При добро планиране ски съоръженията не увреждат околната среда, каза още Димов.

„В района, в който се развива ски зоната, не съм запознат да има вековни гори, може би отделни вековни дървета“, каза Нено Димов. На въпрос в състояние ли са пет млади бора да компенсират 100-годишна мура той каза, че всеки стар бор някога е бил млад. „Компенсаторните мерки се основават на анализи на специалисти“,  обясни той.

„Търсим баланс между икономическото развитие и околната среда“, каза още той.

На въпрос защо се изменя старият план, докато новият е в съдебна фаза, Нено Димов обясни: „През 2017 г. новият план влезе в съдебна фаза, която не е ясно колко дълго ще продължи, а кметът на Банско поиска да бъде завършена процедурата, започнала през 2013 г. Това направихме на 28 декември“. 

Част от въпросите и коментарите по време на онлайн връзката:

гледано: 1623   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
3
 
1
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
Нено е министър на корупцията и понеже формално няма такова министерство трябва да подаде ОСТАВКА!!! Как до сега не му пречеше качването на автомобили на Шилигарника (което принципно не е добре да се прави), а сега уж защитавайки природата ще го забранява? Ми това е черешката на тортата към подарената разширена концесия!

Лятото сигурно пак ще е забранено, което не е лошо принципно, но лифтът не работи постоянно, а и има хора с бебета, но понеже автомобилите не плащат по 20-30 лв за билет на човек не е далавера да има коли горе, но до вчера не пречеше.

А околната среда - тя рушвети не дава така че няма какво да я мислим, нали Димов? Е, така и борим корупцията и шуро-баджанащината във властта? това трябваше да е девиз на европредседателството.

Още от Икономика и политика
Димов: Международен консултант ще анализира концесията за ски зона Банско