IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на лекарства с рецепта - пренареждането

Година след интеграцията Actavis/Teva е водеща по продажби на медикаменти с рецепта на аптечния пазар в България

15:40 | 25.01.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Основните участници на българския фармацевтичен пазар през 2017 г. продължават да бъдат едни и същи с променени позиции на компаниите по продажби в стойност при медикаментите с рецепта на аптечния пазар след формирането на новата обединена корпорация Actavis/Teva. Това показват данните на международната компания IQVIA, предоставени на Investor.bg.

Данните за 2017 година пренареждат позициите на първите 5 фармацевтични компании в България по този показател, като разместванията се дължат на позиционирането на Actavis/Teva като първа компания на пазара.

След сделката по придобиване на Actavis от Teva през 2016 г. компанията зае втора позиция на пазара по продажби в стойност за продукти с рецепта аптечен пазар (6,7%), а през 2017 г. се изкачи до първата позиция с дял от 6,9% наред с първата си позиция по продажби в брой опаковки.

Така в топ 5 на компаниите в България с най-голям пазарен дял по продажби в стойност при медикаментите с рецепта за аптечен пазар 2017 година се нареждат Actavis/Teva, Novartis, AbbVie, GlaxoSmithKline, Sanofi. За сравнение, през 2016 година в топ 5 попаднаха Novartis, Teva, Roche, Sanofi-Aventis, GlaxoSmithKline, като през 2017 г.

Напредъкът за Actavis/Teva идва само година, след като израелската Teva окончателно придоби Actavis Generics и вече работи като обединена компания у нас.

Отличните резултати на Actavis в България са повод за гордост и удовлетворение. 2017 г. беше много предизвикателна за нас предвид факта, че беше първата година, в която работихме като обединена, интегрирана компания”, коментира за Investor.bg Николай Хаджидончев, изпълнителен директор на Актавис ЕАД - компания на Тева.

Успяхме да се фокусираме върху разработка и осъществяване на детайлен план за развитие на приоритетните терапевтични области, консолидирахме по-голямата част от активите на Actavis и Teva в България. Отличните резултати са плод на огромния положен труд”, посочи той. И подчерта, че големият успех е и голяма отговорност.

“За мен е важно, че се движим в правилната посока и въпреки трудната година, която ни очаква, ще продължаваме да предоставяме на българските пациенти точните медикаменти, когато те имат нужда от тях, и ще им помагаме да имат по-добри дни за себе си, своите семейства и най-близки хора”.

Припомняме, че израелската фармацевтична компания Teva Pharmaceutical окончателно придоби Actavis Generics през август 2016 г. Така в портфейла ѝ преминаха и двата български завода на Actavis - в Дупница и Троян.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още