IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проф. Тадаръков: Проект на Благоевград го превръща в свободна икономическа зона

Градът ще привлича бъдещите инвеститори с данъчни и финансови привилегии, които ще определи общинският съвет, съобщи авторът на концепцията

17:44 | 12.03.21 г. 1
Проф. Тадаръков: Проект на Благоевград го превръща в свободна икономическа зона

„Решението на общинския съвет е да превърне Благоевград в свободна икономическа зона, като даде данъчни и финансови привилегии на всички бъдещи инвеститори в общината. От друга страна, в свободната индустриална зона, която ще се намира между река Струма и едноименната магистрала, ще се водят дискусии за проекти между общината, държавата и инвеститорите“, обясни той.

Димитър Тадаръков посочи, че бъдещите инвеститори ще бъдат освободени от данък сгради, данък земя, 50% от данък смет и други за период от време с решения на общински съвет.

Концепцията за развитието на Благоевград започва да се реализира още през април и данъчните преференции ще бъдат включени в решенията на Общинския съвет, така че всеки нов инвеститор да може директно да се възползва от тях.

По думите на Тадаръков общинските такси също ще бъдат намалени. „На първо време общината ще губи, но това ще спомогне да се разкрият нови работни меса, които с времето ще попълнят бюджета“, коментира той.

„Ще бъде обособен и нестандартен общински финансов фонд, който ще подпомага малки и средни предприятия. Само до 2027 г. се очакват да бъдат направени около 100 млн. лв. инвестиции и разкрити 1200 работни места“, отбеляза икономистът и определи като най-голямото предимство на Благоевград стратегическото местоположение на града и трите университета в него.

Димитър Тадаръков потвърди, че кметовете на още два областни и четири необластни града са пожелали изработването на подобни концепции.

Какво предвижда Концепцията за развитието на Благоевград през следващите две десетилетия? Как се прави трансгранична федерация на икономическите зони? Какви инвеститори ще привлече Благоевград?  

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на „В развитие“ може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 3
grainis
преди 3 години
Свободна Икономическа Зона - да, но БЕЗ Данъчни и други финасови Привлегии, защото ЕС веднага ще заклейми това като ДЪРЖАВНА ПОМОЩ.Видно от вече съществуващите подобни ЗОНИ в Пловдив, София и другаде, те нито са Цъфнали, още по-малко Вързали, така че парещия ентусиазъм на този печално известен професор ще стопли единствено и само птиците небесни.Вместо тези ялови напъни, една авангардна и сравнително проста технология като например тази за Вертикална Ферма - https://vertikalna-ferma.alle.bg , ще донесе на Община Благоевград десетки а може би и стотици милиарди Евро приходи, и ще разкрие хиляди нови високоплатени работни места - и без да се правят на артисти с офшорни Зони и прочее шеги и закачки.До 2027 г. Минималната Заплата в Благоеград и региона може да стане 2500 Евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още