IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производителите на розово масло се обявиха срещу нерегламентираните практики

Браншът настоява производството да е на светло

11:37 | 04.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Производителите на розово масло се обявиха преди тазгодишния розобер за това да се изкупува само цвят с нужната чистота, доказани добри условия на отглеждане и сортов произход. Това каза пред БНР Гергана Андреева, изпълнителен директор на Националната асоциация „Етерични масла, парфюмерия и козметика“. 

Браншът настоява производството да е на светло и ще следи да се изнася само продукт с необходимите показатели.

Гергана Андреева допълни, че производителите имат споразумение с Министерството на земеделието и храните за създаване на вътрешно контролно звено. То ще следи за спазването на законовите норми и добрите производствени практики. 

Знаковото българско производство е вече на 300 години. През последните 10 години, в условията на пазарна икономика, редица производители предприеха изкупуване на цвят от нерегламентирани източници с недоказана сортова чистота, което е задължително условие за производството на качествено розово масло, обясни Гергана Андреева.

По думите й насажденията всяка година се увеличават. В момента в в Розовата долина има над 50 работещи дестилерии. Традиционно 99% от розовото масло се изнася в цял свят.

Отново ще произведем достатъчно количество удовлетворяващо пазара българско розово масло, каза Андреева. Тя се обяви за по-малко бюрокрация при администрирането на еднодневните трудови договори в кампанията за бране на розовия цвят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още