IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Противници на СЕТА оспорват ползата от споразумението за търговия с Канада

Анализът беше слаб и насочен към визите, заявиха от сдружение "За Земята"

12:18 | 03.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Противници на търговското споразумение СЕТА за свободна търговия между ЕС и Канада оспорват ползата от  него.

Българските власти не изследваха ефекта от сключеното споразумение СЕТА за свободна търговия както върху околната среда, така и сред обществото и бизнеса. Анализът беше слаб и беше насочен към визите с Канада, които не са основен обект на споразумението, каза Ивайло Попов - член на Управителния съвет на Екологично сдружение "За Земята". С това споразумение няма как да се срещнат икономически цели и обществени ползи, посочи Попов, цитиран от БТА.

Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" обобщи, че СЕТА ще е модел за сключване на споразумения от страна на ЕС с целия свят. От 0,6 на сто през 2000 г. до 0,16 на сто миналата година е паднал делът на износа към Канада от България. Много пред Канада е Русия, например.

А инвестициите от Канада у нас са 61 млн. евро и така тя се нарежда на 47-о място сред инвеститорите у нас. Това означава, че Канада за България е невидима, както и обратното, затова видим ефект за икономиката ни не може да има, посочи Григорова. 

В последните седем години срещу страната ни се завеждат по едно арбитражно дело всяка година. Това означава, че инвеститорите са разбрали, че това е механизъм за извиване на ръце на правителства. Последното дело е от 14 февруари тази година, казват представителите на неправителствения сектор.

Социологическо проучване посочва, че ползите за България от CETA само за 19% от запитаните са положителни, каза Ивайло Попов. Много хора смятат, че ще паднат стандартите на храните. Показателно е, че половината от хората не са информирани за споразумението.

Не беше направена истинска информационна кампания, посочи Попов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още