IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първа среща на Владислав Горанов с Кристалина Георгиева като шеф на МВФ

Обсъдили са глобалното икономическо развитие и възможностите за насърчаването му

12:25 | 20.10.19 г. 3
<p>
	По време на годишната среща на Световната банка се е състояла и среща, на която е присъствал и управителят на БНБ Димитър Радев. <em>Снимка: МФ</em></p>

По време на годишната среща на Световната банка се е състояла и среща, на която е присъствал и управителят на БНБ Димитър Радев. Снимка: МФ

Финансовият министър Владислав Горанов се срещна с новия изпълнителен директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева. Срещата се състоя по време на редовните годишни срещи на Съветите на управителите на Групата на Световната банка и на МВФ, които се провеждат във Вашингтон, съобщават от Министерството на финансите.

Кристалина Георгиева пое ръководния пост в Международния валутен фонд от 25 септември 2019 г.

В рамките на разговора са обсъдени глобалното икономическо развитие и възможностите за насърчаването му, както и приоритетите в областта на икономическата политика в световен мащаб за осигуряване на по-силен и устойчив растеж.

Министър Горанов се срещна и с Аксел ван Тротсенбърг, управляващ директор „Операции“ в Световната банка, който пое позицията на Кристалина Георгиева в Банката. По време на срещата беше дадена висока оценка на установеното от близо три десетилетия партньорство между България и Световната банка. Обсъдени бяха също така възможности за издигане статута на страната ни в Групата на Световната банка, включително чрез донорско участие в Международната асоциация за развитие.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
крас
преди 4 години
ВНОСКАТА по донорското участие на БНБ в Международната асоциация за развитие /МАР/ ще бъде прихваната от заема който ПРАВИТЕЛСТВОТО ще тегли от МАР. Натоварването ни по този заем освен с ВНОСКАТА, която ще плащаме за участието в този клуб на "ПРЕВИЛИГИРОВАНИ" , е и с една КОМИСИОННА ТАКСА в размер на 0,75 % от размера на заема. КАКЪВ ЩЕ Е РАЗМЕРА НА ВНОСКАТА КОЙТО НЕ БНБ , А НИЕ ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ ЩЕ ПЛАЩАМЕ Е ВЪПРОС КОЙТО НЯКОЙ ОТ ТЕЗИ ТРИМА СПЕЦИАЛИСТИ ОТ СНИМКАТА ЩЕ ТРЯБВА ДА НИ КАЖАТ. А иначе нещата с комисионната от 0,75 % нещата са ясни. ЯСНО Е , ЧЕ ПЪРВО ЩЕ ПЛАТИМ , А ПОСЛЕ ЩЕ ПОЛУЧИМ ЧАСТ ОТ ТОВА КОЕТО СА НИ ОТПУСНАЛИ КАТО ЗАЕМ. Разликата от РЕАЛНО ПОЛУЧЕНИТЕ ПАРИ след сторнирането на вноската и комисионната и ДОГОВОРЕНАТА ПО ЗАЕМА СУМА представлява авансово платените лихви по него. Колко ли е тази разлика??Какви лихви сме платили авансово по този ПРАВИТЕЛСТВЕН ЗАЕМ??КОМУ Е НЕОБХОДИМ ТОЗИ ЗАЕМ след като сме с БЮДЖЕТЕН ИЗЛИШЪК и всичко е ОК?!!Тримцата от снимката, които са страни по ЗАЕМА знаят най добре. А ПАРЛАМЕНТА ЗНАЕ ЛИ И ОДОБРИЛ ЛИ Е ТОВА НОВО БРЕМЕ С КОЕТО НИ ТОВАРЯТ ГОСПОДА УПРАВЛЯВАЩИТЕ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
крас
преди 4 години
Международната асоциация за развитие /МАР/ - осигуряваща привилегировано финансиране (безлихвени заеми или безвъзмездни средства), обикновено с държавни гаранции !!!!Дългосрочните кредити на МАР се без процент, макар че по тях се взима неголяма КОМИСИОННА ТАКСА в размер 0,75 процента от предоставените средства.ПРИ ТЕЗИ НИСКИ ЛИХВИ ПО КРЕДИТИТЕ КОМИСИОННА ОТ 0,75 ПРОЦЕНТА СИ Е СЕРИОЗНО ПЛАЩАНЕ ПРИ ТОВА ОБЕЗПЕЧЕНО С ДЪРЖАВНА ГАРАНЦИЯ !!За какво ли са му притрябвали тези пари на ВЛАДКО , когато може да ги получи от ЕЦБ и по целеви програми??Нещата с ЕС и България нещо се сгомнясват и се търси спасителен заем от "НАШ" човек в СБ!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
Sans importance
преди 4 години
Донорско участие в международната асоциация за развитие? Като в даване на пари на други държави, за да им се подпомага развитието?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още