Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Работодатели: Икономиката върви стабилно нагоре

От индустрията предлагат 31 мерки за подобряване на бизнес климата в България, сред тях е намаляване с 5% на данъка върху доходите на едноличните търговци

Работодатели: Икономиката върви стабилно нагоре

Снимка: Ройтерс Архив

Като обединение на работодателските организации имаме с какво да се похвалим, макар някои да говорят за наближаваща криза, ние, българската икономика, работим стабилно и вървим нагоре, отбеляза Кирил Домусчиев, председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците (КРИБ), която пое ротационното председателство на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) тази година.

Още по темата

През 2020 г. очакваме ново увеличение на БВП, според прогнозите на финансовото министерство - близо 127 млрд. лева, това е ръст, който идва от икономиката“, каза той.

Според председателя на Българската стопанска камара Радосвет Радев 260 са работните дни, което означава, че всеки ден се произвежда по 0,5 млрд. лева и това се дължи на работодателите. Той също изтъкна, че това никога не е било в икономическата история на страната.

„Това се дължи на почтения български предприемач, и когато някой път ви изглеждаме много "хленчещи", "истеризиращи" проблема с болничните, сметнете го. Ние, с трите дни, които плащаме на работниците си, все едно плащаме милиард и половина непроизведен БВП“, коментира Радев.

Представителите на предприемачите обаче предлагат 31 мерки за засилване на икономиката – те са за подобряване на бизнес климата, за ускорено решение на човешките ресурси, за цялостна реформа в енергетиката.

Приоритетите

Радосвет Радев, председател на БСК, посочи като един от приоритетите дигитализация на процесите в предприятията и настоя да се търси подкрепа от правителството. Той предупреди, че ако това не се случи  и призова за по-тясната връзка с публично-частно партньорство с университети и развойни технологични центрове.

В мерките, за чието изпълнение настояват работодателските организации, е намаляване на регулаторната тежест, защото често в нашата страна има изисквания, които са по-високи, отколкото в  ЕС и често се появяват нови режими със същите дефекти.

Радев отчете добра работа с НАП, Агенция „Митници“, НОИ, но се надява режимът на Наредба Н-18 да не е  „инквизиращ“ за търговските субекти. От името на фирмите, за пореден път той постави въпроса за очакванията на предприятията да се облекчат процедурите за свързаност към мрежови структури (ВиК, ел. енергия, газ и др.), да се подобри транспортната система.

Категорични сме за отмяна на временната мярка предприятията да плащат първите три дни болнични, обявиха работодателите и поискаха това да се приеме от НОИ. Те подчертаха, че трябва да се вземат мерки с фалшивите болнични. Що се отнася до извънредния труд, от бизнасе са на мнение, че може да се увеличат часовете за полагането му, както е направено в Словакия, където трудовото законодателство разрешава 400 часа извънреден труд. Според Васил Велев извънредният труд може да е 450 часа годишно.

Работодателите предлагат да се помисли за нов Кодекс на труда, защото сегашният е остарял и е още от „диктатурата“.

Засега работодателите нямат единна позиция по предложението на ВМРО дали непушачите да получат по още два дни платен годишен отпуск. Кирил Домусчиев се пошегува, че би назначил само пушачи.

Отмяна на данъци

От правителството АОБР иска отмяна на данъка върху дивидента и намаляване с 5% на данъка върху доходите на едноличните търговци. Според Цветан Симеонов, председател на БТПП, този налог е несправедлив, защото на практика  за големите фирми той е 10%. Той е категоричен, че трябва да се вземат мерки, защото минават доста години и все още няма електронно правителство.

За подобряване на бизнес климата работодателите посочиха мерки, които ще насърчат българската икономика – регламентиране на равноправни условия за търговия с български продукти и създаване на Национален фонд за реклама на България. Те искат разширяване на принципа на действие на обратното начисляване на ДДС с цел предотвратяване на данъчни измами. За пример може да послужи „битката“, която водят в Чехия, Словакия и Румъния това да стане принцип, защото такива са регулациите в ЕС, а е прието и при земеделието, аргументираха се от бизнеса.

От АОБР искат национална позиция на България по проблемите, политиките и мерките на Европейската зелена сделка до 2050 г. и прилагането на Националния план енергетика и климат.

С акцент върху образованието

Приоритет за работодателите е ускоряване на реформите в образователната система, с акцент върху професионалното образование, където насоките трябва да са към технически специалности и предприемачество.

За пазара на труда ще трябва Агенцията по заетостта да се превърне в доставчик на човешки ресурси от трети страни за нуждите на българската икономика, а не да изнася български работници в чужбина заради недостига на работна сила, е друго искане на АОБР.

Работодателите искат да се помисли как да се развие пенсионната система, като се укрепят капиталовите стълбове. Те са на мнение, че това може да стане когато основните институционални инвеститори на капиталовия ни пазар регламентират фазата на изплащане, въведат мултифондове и приведат (намалят) несправедливия и ощетяващ хората коефициент на редукция на пенсията от първия стълб, така че да съответства на данъчно-осигурителния принос на наетите.

Реформа в енергетиката

Васил Велев напомни, че България се превърна във вносител на електроенергия, затова трябва истинска цена на тока, за да не престояват мощностите. За целта трябва да се проведат преговори за уреждане на отношенията по дългосрочните договори за изкупуване на електрическа енергия между НЕК ЕАД и „Ей И Ес – ЗС Марица Изток 1“ ЕООД и НЕК ЕАД „Контур Глобал Марица изток 3“, в съответствие с правила на ЕС, които засягат държавните помощи.

Искането е за провеждане на търгове и защита на енергийно уязвимите, както либерализация на всички участници на пазара. За целта трябва да се приеме балансирана национална енергийна стратегия до 2030 г. България да се включи в програмата „Въглищни региони в преход“.

От АОБР настояват за повишаване на енергийната свързаност на страната и чрез газопреносните мрежи на съседните държави. Друга мярка е задължаване на заплащане на такса „Задължение към обществото“ и от износителите на ток.

 

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (17)

   1| 2    
0
 
1
 
17
ДХДО до: bertram
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
"прави са - икономиката на обръчите върви стабилно на горе

държавни поръчки
болкук
чадър от прокуратура и съд
медиен параван
защит от нап (на обръчите)

могат само да се радват"

=====

И после, кой разправя, че държавата не може да движи икономиката и социализма се бил провалил ?
Ето, че държавата перфектно си им движи икономиката.
2
 
4
 
16
zelka007 до: data
преди 8 месеца
ами мъртъв дето викаш - по-скоро не , леко ослушване - по-скоро да . но и това условно . познавам две-три фирми , ами ходят си на международни изложения , събират си поръчки , работят си и за у нас и за в европа . някои добре , други не толкова - всичките дето пиша за тях по-добре от мен се оправят :))) . не са подизпълнители дето викаш , собствени са им възможностите . конкуренцията е голяма - поляци , чехи , словаци , турци , китайци - аиде тия последните са меганекачествени и искат големи обеми ... не е лесно да продаваш в европа .

иначе на първо четене се сещам за два много силни български световни бранда . едният е "брендо" - признат е в цяла южна америка и европа , и в цяла европа службите го търсят ... :)))

walltopia - ... знам какво ще напишат , тоя е такъв , оня е онакъв ... да , може и да е такъв и онакъв , ама ламбото го е качил в офиса си на цариградско на неговата бизнес сграда , и фирмата му присъства неизменно в топ 5 на световен пазар за $700млн. на година - може и повече да е , такава цифра зачетох . направил го е с двете си ръце и главата си . ако някой мисли че е лесно , да пробва да го повтори ... само това да пробва , не да го задмине ... :)))

мога да изброя още няколко . със сигурност има много повече и не искам да обидя или изпусна никого . не се прави лесно разпознаваем бранд в БГ , още по-малко на световно ниво .

по-оптимистично , мани ги форумните нефелници дето всичко им е криво в живота ... :)))
0
 
3
 
15
zelka007 до: Yanis83
преди 8 месеца
хммм ... сметосъбирането , погребалните услуги , водата , държавните поръчки за строителство , оръжейните доставки ... това в цял свят са неща дето много трудно се чистят от зависимости ... и колкото са по-демократични държавите толкова са по открити тези договори и изпълнителите им ... сложен казус ... тука в близката петилетка ще е така , после може друго ...
2
 
10
 
14
Hahoto до: Yanis83
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Тука всичко се цензурира и изказа трябва да екологичен, вместо б.оклук или отпад.ък, пиши по зелено му - рдф гориво и няма да има цензурира ;)
1
 
13
 
13
Yanis83 до: Yanis83
преди 8 месеца
Няма профилна снимка
Хмм...*** дано не го цензурирате.

Още от Икономика и политика
Експерт: Намалява полагането на нерегламентиран труд в България