Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Рафаеле Петруци: Дигитализацията на бизнеса е основно предизвикателство пред данъчната политика

Друг подобен фактор са финансовите трансакции като кредитите, смята директорът на Центъра по трансферно ценообразуване

Рафаеле Петруци: Дигитализацията на бизнеса е основно предизвикателство пред данъчната политика

Снимка: Ройтерс

Високата дигитализация на бизнеса е основно предизвикателство пред международната данъчна политика, заяви директорът на Центъра по трансферно ценнообразуване към  Виенския икономически университет Рафаеле Петруци в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Според него темата се развива добре на глобално ниво, но за момента голямо предизвикателство представляват големите технологични компании като Facebook и Google, които „генерират висока стойнст и е трудно да бъдат обложени”. 

Още по темата

„Много държави променят законодатеството си като взимат едностранни мерки”, смята Петруци.

Друго предизвикателство са финансовите трансакции като кредитите, смята той, като международните организации също променят своите насоки в тази област.

„Поради тази причина са наложени нови разпоредби и споразумения за ценообразуване между данукоплатците и администрацията. Документацията за трансферното ценообразуване също е важен фактор в случая”, добави Петруци.

По неговите думи България следва промените в международен план и доказателство за това е фактът, че от началото на седмицата вече същестува проектозакон за изменение и допълнение на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК).

„Предвиждат се определени предприятия да изготвят документация за трансферно ценообразуване с дефинирано съдържание съгласно международните стандарти”, сподели още Петруци.

Според него всички данъкоплатци отговарящи на критерии, като това да имат нетни приходи от продажби за предходната година в размер над 16 млн. лв и балансова стойност на активите  над 8 млн. лв трябва да изготвят местно досие.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Заместник-министърът на младежта и спорта Ваня Колева подаде оставка