IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Регионалното министерство предлага промени при районите за планиране

Няма да се преместват граници на административни области, заяви министър Николай Нанков

18:01 | 26.01.18 г. 1
<p>
	Вариант 1 с пет района.<em> Източник: МРРБ</em></p>

Вариант 1 с пет района. Източник: МРРБ

Три варианта за промяна в обхвата на районите за планиране ще предложи на обществено обсъждане Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

В момента районите в страната са шест – Северозападен, Северен централен, Североизточен, Югоизточен, Южен централен и Югозападен.

Междуведомствена работна група предлага три варианта за нов териториален обхват на районите, съобщи по време на парламентарния контрол днес министърът, цитиран от пресцентъра на МРРБ.

Предприемането на тази стъпка се налага от необходимостта от по-устойчиви във времето райони по отношение на броя на населението в тях, посочи Нанков.

Според европейския регламент минималният брой население за район от ниво 2 е 800 хил. души, а максималният – 3 млн. души. Според статистическите данни в момента Северозападният район за планиране е под 800 хил. души, а

Северен централен район е с население малко над нужния минимум.

Промяната по думите му се налага от нуждата от изграждане на ефективна териториална основа, на която да се базира разработването и изпълнението на стратегическите документи за регионално развитие, както и на програмите, които ще бъдат съфинансирани от Европейските фондове след 2020 г.

В междуведомствената работна група са включени представители на Министерския съвет, на Президентството, министерства с отговорности по управлението на еврофондовете, Националния статистически институт, Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) и Българската академия на науките. Работата на групата приключи през месец декември 2017 г. с консенсусно определяне на 3 варианта за нови райони в страната.

Първият вариант предвижда в страната да има пет района – Югозападен, включващ областите София-град, Софийска, Благоевград, Кюстендил и Перник; Южен Централен, включващ областите Пазарджик, Пловдив, Хасково, Кърджали и Смолян; Югоизточен, включващ областите Стара Загора, Сливен, Бургас и Ямбол; Североизточен, включващ областите Търговище, Русе, Разград, Силистра, Добрич, Варна и Шумен; Северозападен, включващ областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово и Велико Търново.

Според втория вариант районите ще бъдат четири. В Югозападния ще бъдат включени областите Софийска, София-град, Благоевград, Кюстендил и Перник. Тракийско-Родопският район ще обхваща областите Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Кърджали и Смолян. В Черноморския район ще влязат областите Сливен, Ямбол, Бургас, Варна, Добрич и Шумен. Областите Търговище, Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Разград и Силистра ще формират Дунавския район.

Втори вариант с четири района, МРРБ:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 12:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
red6
преди 6 години
Типично отчитане на дейност и чесане на кълбета..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още