Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Регистрирани независими дружества ще могат да управляват авторски права

Контролът върху приходите и разпределението на събраните възнаграждения в организациите са определени в нов Закон за авторското право

Регистрирани независими дружества ще могат да управляват авторски права

Снимка: Pixabay

Колективното управление на авторските права занапред да може да се извършва и от независими дружества, получили регистрация в Министерството на културата.

Това предвиждат приети на първо четене промени в Закона за авторското право и сродните му права, внесени от Христиан Митев ("Обединени патриоти"). Досега такова право имаха само организациите за колективно управление на права.

Още по темата

“Дава се възможност на ползвателите на авторските права да искат промяна на тарифите – проблем, който беше доста сериозен и се видя в кризата с БНР и конфликта им с "Музикаутор"”, обясни мотивите си Митев, цитиран от БТА.

По думите му промените в Закона за авторското право са стъпка към демонополизация на съществуващите организации за колективно управление на права.

Той поясни, че вносителите на законопроекта не са искали да разрушат напълно съществуващата система, тъй като от това ще пострадат авторите, защото цената на труда им ще падне.

Христиан Митев коментира, че ограничавайки съществуващото господстващо положение на организации за колективно управление на права, законопроектът въвежда нов субект.

Сред причините за предложените изменения е въвеждане на директива на ЕС, чийто срок изтече през април 2016 г. и към момента Съдът на Европейския съюз е сезиран с процедура за нарушение поради неизпълнение на това задължение.

Депутатът обясни, че законопроектът се внася сега, за да се предотврати възможността страната ни да плаща по 20 хил. евро на ден неустойки и санкции.

Освен това, с приемането на законопроекта се очаква развитие на пазара на авторските и сродните им права, подобряване на конкурентната среда и защита на правата на авторите.

С проекта се постига яснота как да се менажират приходите от колективното управление на права, принципите за разпределение на събраните възнаграждения и удръжките за дейността на организациите, като са предвидени и разпоредби за разрешаване на възникналите спорове чрез медиация.

С нови разпоредби в закона подробно се описват правомощията на министъра на културата по отношение на регистрацията на организациите и на дружествата за колективно управление на права, както и упражняването на контрол върху тяхната дейност.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 2 години
Ето добро резюме по темата: http://toxity.biz/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D1%81%D0%BF-%D0%B3%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B8-%D1%81%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B2/

Още от Икономика и политика
Политическите реакции след предложението на Борисов за ВНС и нова Конституция