IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Регистрираните безработни отново нарастват в началото на юни

За първата седмица на месеца те са близо 7400 души, сочат данни на НСИ

19:30 | 08.06.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Броят на новорегистрираните безработни в бюрата по труда нараства през първата седмица на юни след три поредни седмици на спад. Регистриралите се като безработни в периода 1-7 юни са 7394 души, което е с 2700 повече спрямо предходната седмица. Това показват данните за безработните в платформата Covid-19 на Националния статистически институт (НСИ). 

В същото време се увеличава броят на постъпилите на работа. За трета поредна седмица новорегистрираните безработни са по-малко от новорегистрираните работещи. В периода 1-7 юни на работа са постъпили 10 963 души, което е с над 4000 души повече от предходната седмица.

В първата седмица на юни най-много регистрирани в бюрата по труда има в София и Пловдив – съответно 26 хиляди и 18 хиляди. В същите градове са и най-големият брой наети – по около 6-8 хиляди души за седмицата.

От въвеждането на извънредното положение на 13 март до 7 юни новорегистрираните безработни у нас са 158 хил. души, а постъпилите на работа - 61 хил. души. 

Междувременно Министерството на труда и социалната политика обяви, че за стимулиране на заетостта се пренасочват близо 3,5 млн. лева. Средствата се преразпределят от програми и мерки за заетост, които поради извънредното положение и епидемична обстановка не са стартирали своевременно или в пълен обхват, към работодатели и регистрирани безработни по други програми за стимулиране на заетостта и/или пригодността за работа.

От новите финансови преференции от днес чрез бюрата по труда в страната могат да се възползват работодатели и безработни.

Днес официално беше обявено, че мярката 60/40 за запазване на работните места ще бъде удължена до септември и с готовност да продължи до края на годината, за да може всеки бизнес в затруднение да се рестартира с помощта на държавата. 

В такъв случай тя ще претърпи промени, така че работодатели да наемат безработни с наличния ресурс.

Министерстното на труда обяви и друг инструмент срещу безработицата - със 160 млн. лв. от Оперативна програма „Развитие на човешките развитие” ще се осигури работа срещу минимална работна заплата и осигуровки на част от незаетите. 

Целта на тази мярка ще е намаляване броя на хората, останали без работа по време на пандемията.

Около 90 хил. души са хората, останали без работа, заради пандемията, сочат изчисленията на социалното министерство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още