Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Румен Радев и Александър Вучич обсъдиха проблемите на българите в Сърбия

Магистралата между Ниш и София и изграждането на газов интерконектор са приоритетни проекти за двете страни

Румен Радев и Александър Вучич обсъдиха проблемите на българите в Сърбия

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Президентът Румен Радев и президентът на Сърбия Александър Вучич обсъдиха проблемите на българското население в Сърбия, съобщи пресцентърът на президентството. Вучич е на официално посещение в България по покана на българския президент.

Румен Радев благодари на сръбския си колега за осъществените промени в сръбското законодателство по отношение на националните малцинства, но призова за повече усилия за прилагането на законодателните мерки по отношение на българското население. 

„Обсъдихме проблемите в тези региони, включващи липсата на достатъчно инвестиции, ниската трудова заетост, недостатъчен достъп до обучение на майчин език, здравни и социални услуги“, заяви Радев.

На срещата двамата поеха ангажимент да бъдат взети краткосрочни мерки за възможността българите в Сърбия да имат повече достъп до информация на български език, като се реши проблемът с недостиг на финансиране на медиите на майчин език в областите на Димитровград и Босилеград.

Александър Вучич увери, че в кратък срок ще бъдат взети мерки не само на политическо, но и на местно ниво, за подобряване на условията на живот на българите на запад от границата ни.

Румен Радев даде позитивна оценка на посочената от Еврокомисията индикативна времева рамка за разширяване на ЕС до 2025 г. и определи този срок като ясна перспектива за европейското общо бъдеще на България и Сърбия.

Като приоритетни за двете страни проекти бяха определени завършването на магистралата между Ниш и София, изграждането на газов интерконектор между двете страни, оптимизирането и електрификацията на железопътния транспорт и увеличаването на броя на граничните пунктове на общата граница.

Радев отправи покана към Вучич страната му да вземе участие в инициативата Единно европейско небе, като се присъедини към Функционалния блок въздушно пространство между България и Румъния (DANUBE FAB).

В отговор на журналистически въпрос Радев призова да се търси мирно и добро за всички заинтересовани страни решение в диалога между Сърбия и Косово.

Александър Вучич благодари за подкрепата, която оказва България на Сърбия по европейския й път. Той отбеляза широките възможности за сътрудничество между държавни и частни фирми от двете страни в множество области, включително и във военната промишленост. 

Още по темата

Румен Радев прие отправената покана от Вучич да посети Сърбия заедно с представители на българския бизнес за обсъждането на конкретни проекти за насърчаване на двустранния икономически обмен. Двамата президенти ще посетят и районите, в които живее българското национално малцинство в Сърбия.

Александър Вучич обсъди сътрудничеството в областта на икономиката, туризма и инфраструктурата и с председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, съобщи пресцентърът на парламента.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Българските вина повишават пазарния си дял в Европа