IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С 5,4 млн. лева ще се финансират 24 проекта по Националния иновационен фонд

Оценката на проектите е по изменени правила – намалени са разходите за дълготрайни материални активи, за да се насърчи интелектуалният труд

20:05 | 14.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

С 5,4 млн. лв. ще се финансират 24 проекта по Националния иновационен фонд (НИФ).

Решението взе управителният съвет на фонда, председателстван от заместник-министъра на икономиката Александър Манолев, съобщи пресцентърът на Министерството на икономиката.

Класирането на одобрените проекти ще бъде публикувано на сайта на Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия до края на деня, а реалното им изпълнение ще започне в края на 2018 г.

Тази година цялата процедура по Националния иновационен фонд приключва рекордно рано, посочват от икономическото министерство. При минали конкурсни сесии са били чести случаите договори със спечелилите кандидати да бъдат подписвани в последните дни на годината.

„За да отстраним констатираните грешки в миналото през тази година променихме и оптимизирахме много от правилата за кандидатстване и оценка на получените проекти и виждаме първите резултати“, посочи Манолев.

По думите на зам.-министъра освен одобрените 24 проекта са класирани и три резервни, за да не се допусне загуба на средства по фонда.

„Надявам се, че с подобряването на работата на фонда и качеството на проектите, ще можем в бъдеще да се борим и за по-голям бюджет, защото без иновации не можем да очакваме устойчив ръст в българската икономика“, подчерта той.

Настоящата Девета сесия на Националния иновационен фонд се проведе по променени правила, в които бяха оптимизирани сроковете и начина на последваща оценка. Намалени бяха разходите за дълготрайни материални активи по проектите от 60% на 50%. Целта е да се насърчи интелектуалния труд, а не инвестициите в готово оборудване, обясняват от Министерството на икономиката.

По същата логика са направени и промени, които предвиждат намаляване до 10% от средствата за външни услуги (до сега този процент е бил 25), като целта е потенциалните кандидати да отговорят на стратегическите цели на НИФ. За да се повиши качеството на проектите, които се финансират, има увеличение и на необходимия брой точки за класирането им – от 60 на 70. Широка публична кампания популяризира възможностите на фонда.

„Въпреки сериозните промени, които инициирахме и приложихме в тази сесия, ще направим пълен преглед на настоящата сесия и ще предложим още изменения догодина, за да направим фонда още по-работещ“, категоричен е Александър Манолев.

Основната цел на Националния иновационен фонд е насърчаване на научноизследователската и развойната дейност. Пряката цел на Фонда е да насърчи реализацията на научноизследователски развойни проекти и проекти за техническа осъществимост с цел усвояване на нови или усъвършенствани продукти, процеси или услуги, насочени към засилване на икономическата ефективност, повишаване на иновативния потенциал и технологичното равнище на предприятията, увеличаване на частните инвестиции за тях, повишаване динамиката на иновационните процеси.

С финансирането от Фонда ще се подобрят пазарните резултати на предприятията, а ползите за обществото са по-добри цени за по-високо качество, увеличаване обема на производство, намаляване използването на ресурси и увеличаване на инвестициите в ефективни предприятия.

От създаването на Националния иновационен фонд досега са проведени осем конкурсни сесии и са инвестирани над 48 млн. лева в повече от 450 технологични проекти.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:18 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още