IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделката за F-16 е обнародвана в "Държавен вестник"

Публикуването на документите е последният етап от българската процедура по договора със САЩ за новите самолети

10:09 | 30.07.19 г. 16
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Договорът за закупуване на 8 нови изтребителя F-16 блок 70 със САЩ е обнародван в "Държавен вестник". Обнародвани са и Договорът за индустриално сътрудничество, както и актуализацията на бюджета за сделката.

Публикуването на документите е последният етап от българската процедура по договора със САЩ за новите самолети.

България ще купи 8 изтребителя за 2,2 млрд. лева. Очаква се първите самолети да бъдат доставени до средата на 2023 г., 4 бойни самолета ще бъдат доставени до края на 2023 г., а последните – в началото на 2024 г. Оперативна готовност на самолетите трябва да бъде постигната в края на петата година от датата на влизане в сила на договора.

Държавата емитира и държавен дълг, за да може да допълни сумата от вече гласуваните 1,8 млрд. лева. Очаква се парите да бъдат депозирани в банката на Федералния резерв. 

Investor.bg припомня, че договорите за покупката на новите изтребители и необходимите за тях боеприпаси бяха ратифицирани от парламента на първо и второ четене на 19 юли след близо петчасови дебати. Покупката на новите самолети раздели Обединените патриоти и така ВМРО заедно с ГЕРБ и ДПС подкрепи сделката, докати НФСБ и "Атака" плюс "Воля" се обявиха против държавата да прави този разход сега.

Президентът Румен Радев наложи вето върху Закона за ратифицирането на договорите. В мотивите си държавният глава посочва изключително острата липса на консенсус по темата и острите спорове в Народното събрание. Президентът уточни и рязкото покачване на бюджетния дефицит в резултат на сделката, както и това, че законът е приет "по бързата писта". Посочи също, че се поемат задължения, свързани със скрити и неясни разходи.

Въпреки критиките ветото беше преодоляно със 128 гласа, дадени от ГЕРБ, "Обединени патриоти" (ВМРО), ДПС и двама независими. Вето на договора за индустриалното сътрудничество и актуализацията на бюджета не последваха.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 3 rate down comment 2
cum on ABBA face
преди 4 години
тоа "дядя вова" е родилия наскоро *** АВВА. колкото и да си крие IP се виждаааааа .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 4 години
Да обясниш колко израелски самолета са свалени от сирийската ПВО за четири години израелски бомбандировки. В Сирия има С-200, С-300 и С-400 и резултата е един свален израелски и един руски. РЯ-4 е разузнавателен планер с много ниска скорост и може да бъде свален с ловна пушка ако се доближиш до него. И да ти припомня че Индия се отказа от руския самолет Су-57 защото всъщност не е пето поколение, а е такъв само на хартия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 12 rate down comment 5
дядя Вова
преди 4 години
Министерството на отбраната на Индия се отказва от покупка американски беспилотни разузнавачи RQ-4 Global Hawk заради высоката им цена и уязвимости. 20.06 американски безпилотен разузнавач е бил сбит от ПВО на Иран над Ормузският пролив. Стратегически разузнавач на стойност 140 000 000 $ унищтожила ракета на руски С-300.https://rg.ru/2019/07/30/indiia-otkazalas-ot-bespilotnikov-ssha-iz-za-irana.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 10 rate down comment 12
penman
преди 4 години
Руските таралясници могат да свалят само гарги и собствени летящи щайги. Евреите пердашат *** редовно и то без никакви загуби. Покупката на Ф16 е най-разумния външнополитически ход на страната ни от много години. Напълно обясним е воят на руските *** у нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 11 rate down comment 11
Стоян Петров
преди 4 години
Дядя Вора, какво те кара да вярваш на неофициална информация от страна на Индия. Имаш им доверие??? Никакъв F-16 не е свалян, ударен беше само индийски МиГ-21. След въздушния бой, който показва неефективността на руската ракета P-73 Индия я заменя с британска. "За Индия адаптирането на ракетата MBDS ASRAAM във въоръжението на нейните Су-30МКИ е по същество стандартизиране на оръжията на бойния авиационен парк на нейните ВВС, за да се опрости доктрината на въоръжаване и управлението на бойния резерв. Но извън обикновената интеграция на въоръжение, IAF изглежда възнамеряват изцяло да заменят руската ракета Р-73 с ASRAAM. От своя страна Русия направи опит да продаде новата версия на ракетата Р-73 на Индия. Изглежда, освен това, че неотдавнашният въздушен бой между изтребители от ВВС Индия и на Пакистан ускори избора на Индия в модернизирането на въоръжението на Су-30. В дългосрочен план индийските ВВС подготвят, поне частично, постепенно обновяване на своето ракетно въоръжение. ".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 7
Имхотеп
преди 4 години
Скромен вой засега...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 16 rate down comment 13
дядя Вова
преди 4 години
"В библиотеките на целите на руските ПВО F-16 във всичките модификации се числят като "стандартна цел", а новите руски УРВВ са вече "заточени" на лов за такава цел в сложни условия йа радиоелектронно противодействие. Индийский МиГ-21 "Бизон" (самолет 3-то поколение) през февруари тази година показа, че и за него това е "стандартна цел", когато успешно е свалил F-16 на пакистанските ВВС.Перспективите за F-16V Block 70/72 Viper във финансов план за слънчеви, а в условията на съвременният въздушен бой - напълно предсказуеми."https://rg.ru/2019/07/30/dorozhe-istrebitelia-piatogo-pokoleniia-chem-tak-horosh-f-16-block-7072.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 14 rate down comment 9
Имхотеп
преди 4 години
Ми къде са руските *** да почват да виятХи-хи-хи-хиххх!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 6
khao
преди 4 години
прав си за пропорциите, но видях че щели да си харчат парите при дъщерите в САЩ и за това го припознах ... но пък един партиец ли си прати дъщерите в САЩ, та приемам критиката :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още