IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сдружението на областните болници не одобрява новия финансов план за клиниките

Проблем може да се окаже изискването, че лечебните заведения не могат да трупат дългове, които надвишават миналогодишните им

11:10 | 02.04.18 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Предложеният нов единен стандарт за финансово управление на държавните болници може да доведе до закриване на отделения и съкращаване на ценни лекари. Това каза по БНР д-р Нели Савчева, председател на Сдружението на областните болници и управител на болницата в Габрово.

Преди дни здравният министър Кирил Ананиев депозира в Народното събрание единния стандарт за финансово управление на болниците и механизмите за контрол на изпълнението му. Целта на стандарта е стабилизиране на финансовото състояние на болниците чрез общи правила за управление на финансовите и човешките ресурси, възлагането на обществените поръчки, отчитане на дейността и други. 

Според Савчева огромен проблем могат да се окажат императивни текстове, че лечебните заведения не могат да трупат дългове, които надвишават миналогодишните им. Това обаче е невъзможно при постоянно увеличаващи се разходи за заплати, електрическа енергия и други, смята тя.

Председателят на Сдружението на областните болници обясни, че в документа е записано, че болниците трябва да спазват финансова дисциплина и не трябва да дават допълнително стимулиране на звена, които са губещи.

“Общинските болници са търговски дружества, но все пак са болници. Аз не съм срещу финансовата дисциплина, която се опитват да въведат от Министерство на здравеопазването. За мен не е проблем, че някой ще ни контролира. Проблем е, ако ти като мениджър нямаш избор”, заяви д-р Нели Савчева.

Тя допълни, че Сдружението на областните болници ще обсъди новия финансов план на 12 април, след което ще внесе в парламента своите предложения за промени. 


 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още