IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Семейство Баневи са обвинени в присвояване и данъчни престъпления

Общият размер на присвоеното имущество е над 1,5 млн. лв., а щетите за фиска надхвърлят 500 хил. лв.

17:41 | 28.10.18 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

На семейство Баневи са повдигнати обвинения за присвояване и данъчни престъпления в периода 2010-2011 г., като общият размер на присвоеното имущество е над 1,5 млн. лв., а общият размер на щетата за фиска е над 500 хил. лв. Това обяви на брифинг наблюдаващият прокурор по делото Мария Дойчева. Тя уточни, че в обвиненията не са включени апортите, съобщава БТА.

Бизнесменът Николай Банев и съпругата му Евгения бяха задържани във френския град Ница на 26 октомври.
Това дело ще онагледи т. нар. бандитска приватизация, коментира заместникът на главния прокурор Иван Гешев. Отправна точка на съдебното производство е приватизираният завод "Полимери" и неговото източване и обезкостяване, посочи той. По думите му част от източването са действия, свързани с укриване на документи. Намерили сме тези документи, скрити в бивш офис на сем. Баневи във Варна. Те ще са ни изключително полезни за разследването, каза той.

Дойчева каза, че данните за това как е източвано предприятието са от свидетелски показания. "Полимери" е имало развити множество пазари в чужбина. Казва се на контрагентите на "Полимери" да внасят парите не по сметка на завода за закупените стоки, а по сметки на други, контролирани от сем. Баневи дружества, каза Дойчева. Друг начин за източване е бил вземане на ръка на суми от касите на предприятието, допълни тя. След като се запознаем в детайли с всички документи, които все още се изземват, ще разширим повдигнатите обвинения, каза тя. По думите й има данни за източването и на други предприятия. "Елма" Троян е било източено преди да бъде източено "Полимери" и по същия начин е било нарязано за скраб, преди да бъде обявено в несъстоятелност, каза тя. Става дума и за завода в Костенец, който не е бил нарязан за скраб, продаден е на КТБ през 2012 г., посочи тя.

Работата по случая е започнала след сигнализираща справка от службите, пристигнала миналия месец в Специализираната прокуратура, каза Дойчева. След това сме изискали всички спрени, висящи в страната дела по тези случи, обединили сме 4 от тях, възобновили сме ги и работим по тях, допълни тя.

Много често се задава въпросът - защо сега, има много отговори, коментира Гешев. Един от тях е защото сега има изключително добро взаимодействие с ДАНС и МВР, включително и на лично ниво, каквото не е съществувало до този момент, каза той. Вторият отговор е, че специализираната прокуратура е с териториална компетентност на цялата страна и за да стигнеш до една обективна картинка на една мащабна престъпна според нас дейност, трябва да имаш поглед върху териториалния обхват на цялата страна и да сглобиш картинката от пъзела, посочи той. Третият оговор е - преди два месеца сме получили сигнал, ние нямаме оперативни функции, допълни той. Не е коректно да се вменява вина на прокуратурата за това, че работи в момента за нещо, което някой е трябвало да направи в предишен момент, който е бил и извън прокуратурата, коментира Гешев и допълни: "Въпрос за политическа отговорност - към политиците".

По отношение на намерените ценности в дома на сем. Баневи Гешев заяви, че най-ценното са откритите документи за собственост на офшорни дружества в офшорни зони. Парите от обезкостяваните предприятия са отивали в офшорни зони, в офшорни сметки, посочи той. В т.нар имение са намерени и много злато, скъпоценности. Обемът е потресаващ, каза Гешев. Тези неща са парите на работниците от тези предприятия, коментира той.

Директорът на СДВР старши комисар Ивайло Иванов заяви, че имението е било много добре укрепено и се е наложило да бъде използван специализираният сектор "Кобра". Огромно имение, с много стаи, имаше много добре укрепени помощения, посочи той и допълни, че за проникване в стаята с ценностите на ключаря са му били нужни няколко часа.

"Не съм запознат с начина, по който са били арестувани, този въпрос е към френските власти. Много деца от много заводи и те са останали сами", каза Гешев в коментар на писмо на сем. Баневи до медиите, в което заявяват, че при ареста им децата са оставени сами.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 11 rate down comment 2
forexar
преди 5 години
Имам сериозни съмнения в професионализма на заетите със случая държавни служители. Коментарите в медиите на представителите на държавата граничат с комунизъм! Нещо като ехо от едно време на "те са лоши защото са изедници и са лишили хора от прехрана и отгоре на всичко са богати и живеят добре". Подозирам, че с такива хора България ще бъде осъдена обратно за дискредитиране и ... и накрая аз и Вие ще платим сметката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 0
Спящият бик
преди 5 години
Пропуснали са да снимат един много интересен имот - в най-южната част на Русалка, в абсолютно защитена зона - между морето и езерото Тауклиман. И достъпът до морето за обикновени хора там е отрязан на 100%, и пътят на птиците, но незнайно защо за този имот важи някаква омерта?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 21 rate down comment 0
Toranaga
преди 5 години
напълно съгласен. Итересно защо не погледнаха още преди 3 години данните от Панама паперс ? Там са 40 Мио Евро само.. няма как да са "честни пари" при положение, че нямат Баневи фирма на печалба !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 30 rate down comment 3
bertram
преди 5 години
1.5 милиона... смешници..щетите са в порядъци, но явно толкова им стига капацитета. Още един балон, за да забравим GP груп...но не забравяме... за да помним спомагат и табелките по северната дъга и тн обекти...да ги видим колко ще издържат с така познатия сетъп при харченето на средствата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 29 rate down comment 3
michaelis12
преди 5 години
"бизнесменът" офф майко тоя от готовите капиталисти на "прехода" кат Домусчиевите и останалото крадец, добре що не ги застрелват такива на площада ?!?...... тва в Китай до са да си ги обесили или пратили в каторгата според тяхната харта за Правата на човека .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 2
Спящият бик
преди 5 години
Твърде хубаво, за да е истина?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 29 rate down comment 2
Toranaga
преди 5 години
Най - доброто наказание ще е да ги освободят без стотинка и да се оправят със "справедлива" заплата определена от бизнесмен тип Васил Велев или братята Домусчиев!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 2
mrynmryn
преди 5 години
Дори да не ги пратят в затвора, стига да им се вземе цялото имущество, те са толкова бавни и двамата, че ще умрът до 3 месеца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 33 rate down comment 0
Toranaga
преди 5 години
А децата на работниците, които не са получили заплати?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 4
Grosss
преди 5 години
Тази костенурка само Бойко може да я остриже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още