IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще има глоби за кметове без програми за качеството на въздуха

Още от следващия отоплителен сезон за социалните помощи за битово отопление ще бъдат въведени изисквания към качеството на твърдите горива

16:46 | 27.09.15 г. 1
Ще има глоби за кметове без програми за качеството на въздуха

Проектопромени предвиждат кметовете да бъдат санкционирани, ако не разработват програми за качеството на въздуха. Това каза пред журналисти министърът на околната среда и водите Ивелина Василева във връзка със Закон за изменение и допълнение на Закона за чистотата на атмосферния въздух, предаде Агенция "Фокус".

Предприели сме поредица от мерки за чистотата на въздуха, каза Василева, като посочи, че проектът на Закона за чистотата на атмосферния въздух предстои да бъде разгледан на първо четене в парламента следващата седмица.

"Заложи ли сме по-строги регламенти, които са свързани с ангажиментите на общините да разработват своите общински програми”, заяви министър Василева. 

Тя допълни, че се дава възможност общинските власти да определят за населеното място, в което се намират, конкретни мерки, които да доведат до положителен ефект. Кметовете ще могат да бъдат санкционирани за това, че не са изготвили общинските програми или не изпълняват мерки свързани с тях.

"Има възможности, които се дават с новия законопроект за общинските власти. Общинските съвети, респективно кметовете, да определят за населеното си място конкретни действия или мерки, които ще доведат до положителен ефект", заяви тя.

Министър Василева даде пример с предприетите мерки в Париж, където при силно замърсяване на въздуха е издадена заповед на кмета за спиране на трафика в центъра на града. "Това може да бъде въведено като мярка от общинските съвети и кметовете - със свои нормативни актове да налагат конкретни мерки, които могат да подобрят състоянието в населените места", коментира Василева.

Тя допълни, че министерството работи и с други ведомства в съвместни работни групи, чиято цел е да се намери най-добрата формула за това да се ограничи използването на замърсяващи горива за отопление. "Имам предвид мерки, които да стимулират използването на по-екологични видове гориво за бита.

Това включва и политика за обвързване на енергийните помощи, които се отделят за социално слабите, с възможности да бъдат ползвани по-екологични горива за отопление.

Възможно е още от следващия отоплителен сезон за социалните помощи за битово отопление да бъдат въведени изисквания към качеството на твърдите горива. Целта е при горене във въздуха да се изхвърлят по-малко фини прахови частици и други замърсители, коментира директорът на дирекцията "Опазване чистотата на въздуха" в Министерството на околната среда и водите Иван Ангелов.

"Опитваме се да въведем изисквания, така че помощите, които държавата справедливо дава на определена категория хора, да бъдат щадящи за околната среда, коментира Ангелов", цитиран от БТА. По думите му целта е хората, които се отопляват с въглища, да ползват такива с по-ниско съдържание на сяра и пепел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
pepe1234
преди 8 години
Смешници, а не е ли целта на занятието, да спете гнусните тецове които замърсяват най-много и най-накрая кат да следи за вредни емисии и шумово замърсяване. Приказки от 1001 нощ. А истината е, че в цяла европа ние водим с първите 8 места на градове с най-виско замъряване. Смешници, а тези еколози ли са зелени ли са те са още по големи смешници, един протест не са направили, а ни тровят години наред. Няма малко дете дето да не боледува постоянно и ако се отървеш само с това и по 200 лева за лекарства месечно си добре. Ама има и деца и с по-сериозни здравословни проблеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още