IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След КСНС Цветан Цветанов и Румен Радев си размениха обвинения

Председателят на ПГ на ГЕРБ се усъмни в евроатлантическите ценности на президента

16:55 | 20.04.18 г. 3
След КСНС Цветан Цветанов и Румен Радев си размениха обвинения

След вчерашното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и президентът Румен Радев си размениха обвинения през медиите. Съветът обсъди актуалните рискове и заплахи за националната сигурност на България, състоянието на въоръжените ни сили и необходимите мерки за укрепване на отбранителните способности.

Пред журналисти в парламента Цветанов се усъмни в евроатлантическите ценности на Радев: „В предложената от президента позиция не фигурираха текстове, които да кореспондират с позициите на ЕС и НАТО, но фигурираха текстове от позицията на Русия за ударите в Сирия“.

По думите на Цветанов в позицията на Русия се говори за ескалиране на напрежението и за бомбардираните обекти, а в позицията на ЕС и НАТО - за системно използване на химически атаки срещу сирийския народ от режима на Башар Асад. 

"Химическата атака е военно престъпление. В позицията на президента не фигурираха никъде текстове, които да кореспондират с позицията на ЕС и на НАТО, но фигурираха текстове от позицията на Русия, която беше изразявана в публичното пространство, и се въвежда обществото в заблуждение, че едва ли не Великобритания, САЩ и Франция са направили тази атака, само и единствено, за да могат да атакуват обекти и да ескалират напрежението на място", коментира председателят на ПГ на ГЕРБ, цитиран от БТА.

Трябва да бъдем солидарни с всяка една мярка, стъпка и действие, което ограничава възможността на подобни режими да използват химически атаки срещу техния народ, смята той.

Според Цветанов изброяването на други държави в първата страница на проекта също можело да създаде напрежение, ако не било отпаднало от текста. Той отбеляза, че позицията на КСНС трябва да е консенсусна за всички политически сили - участници в него.

При поднасянето на тази чернова на становище, което трябваше да бъде подкрепено от всички, спонтанната реакция, която имахме аз и Екатерина Захариева, беше подкрепена и от премиера, каза Цветан Цветанов.

Той припомни реакцията на БСП по случая "Скрипал" и предложението на левицата парламентът да излезе с обща позиция. Той отбеляза, че тогава българското правителство е имало отворена позиция, която можело да бъде променяна на база на допълнителната информация, която би могла да постъпи. Цветанов посочи, че една позиция на Народното събрание не може да бъде променяна, както тази на българското правителство.

„След тези координирани действия между БСП и президентската институция и всички тези послания, коментари и изказвания през последните година и няколко месеца, определено мога да кажа, че нямаме необходимото доверие пред евроатлантическите партньори, което имахме преди избора на Румен Радев за президент на страната“, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ.

Цветанов коментира и защо се е забавило решението за военните самолети за Българската армия. От всички съседни държави, които са членки на НАТО - нито една не говори за "Грипен", всяка говори за стратегическо партньорство с държавите от НАТО и САЩ, посочи той. Цветанов отбеляза, че F-16 e на въоръжение в почти всички държави от ЕС, които са членки на НАТО, с изключение на Унгария и Чехия.

По-рано сутринта Цветанов обвини държавния глава в непрозрачно финансирана кампания. Радев му отговори в Монтана, че тя отдавна е осветлена.

"Всички документи са на сайта на Сметната палата. Ако някой трябва да се притеснява от миналото, това е най-вече г-н Цветанов", каза президентът пред журналисти.

На въпрос как си обяснява изказването на Цветанов след проведеното вчера заседание на КСНС Радев отговори:

"Неслучайно настоявам за по-добро образование. Явно г-н Цветанов по-трудно осмисля това, което чете. Но най-лесният начин да окарикатурим европейската идея е тя да се асоциира с хора, които от сутрин до вечер декламират някакви европейски ценности, без да са много наясно какво означават".

Държавният глава заяви още, че не търси конфликти, а винаги сътрудничество в името на България, предаде Bulgaria ON AIR.

Според Румен Радев, имайки предвид обстановката и усложняващата се непрекъснато среда за сигурност, най-сетне трябва да започне да се работи за въоръжените ни сили.

"По Конституция Въоръжените сили са основният гарант за суверенитета и териториалната цялост на страната. Призовах и за делово и лоялно отношение към нашите съюзници", категоричен е президентът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
aldy
преди 5 години
Попитали мъдреца- Учителю, защо си изпотен?- Спорих с про с таци, отговорил той.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
ABBA
преди 5 години
Гледах по Руската телевизия едно дискусионно предаване и там имаше един поляк. Той упрекна руснаците, че цялото прогресивно човечество е против тях.Те го попитаха одобрява ли геййбраковете, той каза не.Всички прихнаха да се смеят :)Щом не одобряваш геййбраковете, не си от цялото прогресивно човечество!Та и нашия физкултурник мира не може да си намери от прогрес (щото някой не му е сложил грес изодзадзе!).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още