IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Служебният кабинет смени шефовете на НАП и Агенция "Митници"

Румен Спецов е заменен в приходната агенция от бившия данъчен инспектор Борис Михайлов. Заместник-директорът на Агенция „Митници“ става неин шеф

10:33 | 05.08.22 г. 1
<p>
	Румен Спецов. <em>Снимка. БГНЕС</em></p>

Румен Спецов. Снимка. БГНЕС

Министерският съвет освободи Румен Спецов от длъжността изпълнителен директор на Националната агенция за приходите (НАП) по съображения, свързани с неизпълнение на задължения по Закона за Националната агенция за приходите.

Според прессъобщението на Министерски съвет по официално предоставяна от ръководителя на НАП информация от началото на годината са подавани разнопосочни данни относно прогнозните и очаквани данъчни приходи за 2022 г.

До края на месец март 2022 г. се подава информация от НАП за очаквано значително неизпълнение на приходите спрямо разчетените по Закона за държавния бюджет за 2022 г. данъчни приходи. След приемането на актуализирания Закон за държавния бюджет за тази година и независимо от промените, настъпили при гласуването на закона, е подадена информация за очаквано преизпълнение. 

Отклоненията в прогнозирането на приходите както при планирането, така и при очакваното изпълнение, създава риск за планирането и изпълнението на разходната част на бюджета и финансирането на държавните политики, съобщават от Министерски съвет. 

Освен това съществува и допълнителен риск, който не се отчита в прогнозите на НАП, свързан със задълженията на държавно дружество към бюджета. Към 31 юли 2022 г. просрочените задължения на дружеството към НАП са в особено големи размери. Продължаващи проблеми с плащанията на дружеството на дължимото ДДС до края на годината биха представлявали допълнителен риск за изпълнението на приходите, администрирани от НАП.

За ръководител на Агенцията е назначен Борис Михайлов. Борис Михайлов е роден през 1959 г. в София. Има завършени две магистратури - по икономика в УНСС и по право. Преминал е курс по мениджмънт в САЩ, както и квалификационни курсове в България в областта на приватизацията и приватизационните фондове, стоковите, фондовите и валутните борси. 

Бил е ревизор в Министерството на финансите, данъчен инспектор и началник на отдел в данъчната администрация, собственик и управител на консултантска фирма в областта на финансите и правото. Притежава над 10-годишен опит като адвокат по данъчно и наказателно право. От 10 юни 2021 г. до 4 март 2022 г. е бил изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“.

„Смяната ми е по политическа линия. Няма претенции за свършената работа от мен“, обяви за Bulgaria ON AIR  вече бившият изпълнителен директор на НАП Румен Спецов.

Румен Спецов беше назначен за директор на Националната агенция за приходите от служебния кабинет на Стефан Янев през през май миналата година. Тогава, като служебен финансов министър, Асен Василев защити Спецов, като посочи, че основната му задача като шеф на НАП е увеличаване на приходите с особен фокус върху големите данъкоплатци и „да се махне терорът, който седи над малките данъкоплатци“.

Румен Спецов остана шеф на НАП и в рамките на управлението на кабинета на Кирил Петков.

Рокада на върха и в Агенция „Митници“

Също в петък министърът на финансите Росица Велкова освободи Павел Тонев от поста директор на Агенция „Митници“ и назначи временно на тази длъжност Павел Геренски, който до момента заемаше длъжността заместник-директор, съобщиха от Министерството на финансите.

От ведомството уточняват, че Павел Евтимов Геренски е дългогодишен служител в системата на Агенция „Митници“ със задълбочени познания в областта на митническото и акцизно законодателство. В периода от 1994 до 2009 г. и от 2014 до 2019 г. последователно е заемал различни длъжности: митнически инспектор в РМ Кулата (1994 – 2005 г.); заместник-началник на митница РМД София, Митница Кулата (2005 – 2009 г.); началник на митница РМД София, Митница Кулата (юни - дек. 2009 г.); началник на Митница Пловдив (юли 2014 г. – февр. 2019 г.) и директор на Териториална дирекция Тракийска на Агенция „Митници“ от май 2021 до назначаването му за заместник-директор на АМ през май 2021 година. Завършил е ВМЕИ, гр. София, и притежава образователно-квалификационна степен „магистър“ по специалност „Технология на електронното производство“.

С решение от вчера служебният кабинет освободи всички областни управители и назначи нови на тяхно място.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
По политически причини назначен , по политически причини уволнен ... serafima , кво се обърка с човекът дето Джон Траволта приличаше на него ?! Последно са търкали ли са се с Ленчето или не ?! Не дават на човек да олаби жилата в тези кризи ... :))) ... На Бащицата душицата извади тука , че е омачкал чершафите в Бояна с чуждо ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още