IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Специализираният съд даде ход на мегаделото за КТБ

След едночасово съвещание съдът определи, че не са налице процесуални пречки за даване на ход на разпоредителното заседание

13:16 | 27.02.18 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

След четвърти опит Специализираният наказателен съд даде най-после даде ход на мегаделото за КТБ. Подсъдими са 18 души, като процесът ще се води при отсъствието на основния обвиняем Цветан Василев, тъй като в Сърбия има дело срещу него за екстрадиция и той не може да напуска страната.

В момента се провежда разпоредителното заседание по делото, като в него трябва да се изчистят евентуални процесуални пречки, които нарушават правата на подсъдимите, съобщава БТА.

Според адвокатите на бившия банкер Цветан Василев той е нередовно призован и поискаха делото да бъде отложено. Те отбелязаха, че има процедурни нарушения от страна на сръбските власти, които със съдебна поръчка от България са му връчили документите по делото, както и че Василев не е получил и не се е запознал с гражданския иск по делото.

Представителите на държавното обвинение, сред които е и ръководителят на Спецпрокуратурата Иван Гешев, заявиха, че няма пречки делото да започне като допълниха, че Цветан Василев е редовно призован и фактът, че в момента срещу него се води дело по екстрадиция в Сърбия не е причина той да не се яви на днешното заседание.

След едночасово съвещание съдът определи, че не са налице процесуални пречки за даване ход на разпоредителното заседание. 

Според съда Василев е редовно призован и ако той иска да присъства лично по делото би могъл да заяви пред сръбските власти, че иска да бъде екстрадиран у нас. 

Цветан Василев е един от 18-те подсъдими за фалита на банката, като съдът трябва да се произнесе дали те са виновни за източването на над 2,5 млрд. лева от КТБ. 

Делото е 400 тома, обвинителният акт е 11 хиляди страници и се води в Специализирания наказателен съд. Повдигнатите обвинения са над 100.

Бившият председател на Надзорния съвет на КТБ Цветан Василев е обвинен за 76 деяния, като освен за организирана престъпна група той отива на съд и за длъжностно присвояване в особено големи размери. Сред обвинените е и бившият подуправител на БНБ Цветан Гунев, който ще бъде съден за длъжностно престъпление.

През 2014 г. от БНБ обясниха, че през март 2014 г. Гунев е дал разрешение за увеличаване на капитала на банката с 35 млн. евро чрез схема от дружества, като на практика банката е финансирала сама себе си.

В обвинителния акт са посочени още Снежанка Стефанова, Маргарита Голева, Александър Панталеев, Красимир Хаджидинев, Георги Христов, Мария Димова, Борислава Тренева, Маргарита Петрова, Елка Стойкова, Елена Индежва, Рангел Стойчев, Светлана Георгиева, Илиан Зафиров и Георги Зяпков. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 18 rate down comment 0
Schroeder
преди 6 години
Е не е истина! Да видим сега дали ще го добутат до присъди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 0
i_hristov
преди 6 години
Еми време беше това да се случи. След 4 години най-после ще имаме дело, а кога ще завърши не е много ясно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 0
das
преди 6 години
Хаирлия да е, ето че доживяхме началото на делото, дано да доживеем до края му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още