Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Световната банка ще консултира България по Зелената сделка срещу 2,5 млн. лв.

Консултантските услуги ще бъдат платени с евросредства

Световната банка ще консултира България по Зелената сделка срещу 2,5 млн. лв.

Снимка: Alessia Pierdomenico /Bloomberg

Световната банка ще окаже техническа помощ на България при подготовка на териториалните планове за преход във връзка със Зелената сделка в осем енергийно интензивни региона на страната - Хасково, Сливен, Ямбол, Варна, Бургас, Ловеч, Габрово и Търговище. Това е регламентирано в решение на Министерския съвет, взето на днешното му заседание.

С решението се одобрява сключването на договор за консултантски услуги между Министерството на енергетиката и Световната банка на стойност 2,5 млн. лв. Средствата ще бъдат осигурени от Оперативна програма „Добро управление“ 2014 - 2020 г., съобщават от пресслужбата на кабинета. 

Още по темата

Отделно от това, средства за подготовка на териториалните планове на засегнатите от прехода въглищни региони Стара Загора, Перник и Кюстендил са осигурени по линия на Европейската комисия.

От Министерския съвет обясняват, че в съответствие с предизвикателствата пред осъществяването на европейската Зелена сделка държавите членки трябва да подготвят един или повече териториални планове за преход за най-засегнатите региони от своята територия, които се нуждаят от подкрепа.

Планът за всеки регион следва да представя социалните, икономическите и екологичните предизвикателства и да идентифицира нуждите от икономическа диверсификация, преквалификация и възстановяване на околната среда при отчитане на спецификите.

Подготовката на териториалните планове е ключово условие за получаване на подкрепа от Фонда за справедлив преход във връзка с европейската Зелена сделка. Фондът ще бъде фокусиран върху икономическата диверсификация на териториите, които са най-засегнати от климатичния преход и преквалифицирането и активното приобщаване на работната ръка в тях.

 

 

 

 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

2
 
0
 
6
Hahoto2 до: zelka007
преди 1 година
но както се вижда, в ролята на балкнски "гений" е все някоя правоверна либерстка институция, впила поглед към светлото зелено бъдеще, изпепелено от глобалното затопляне плод на човешкото дишане и съществуване! Прочете ли доклада на английския професор...!?
3
 
0
 
5
zelka007 до: doba
преди 1 година
балканският народен гений кво е рекъл ... ?! акъл не ща , пари ми дай ... :)))
0
 
4
 
4
преди 1 година
Императора от форума тук може да консултира по същите въпроси и за 500 хилки.На кого и за какво е необходим консултант по тази сделка? На черната каса на ГЕРБ лли?
0
 
3
 
3
khao до: doba
преди 1 година
Няма профилна снимка
оптимист си ако мислиш че хидролога ни е излезнал само 2 млн. :))
1
 
4
 
2
преди 1 година
Тия надминаха нашият най-виден Хидролог!Каква наглост.

Още от Икономика и политика
С 63 млн. лв. осигуряват тестове за ученици, пари за медици на първа линия и лекарства