IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свидетелство за съдимост вече може да се заяви и през мобилния телефон

Целта е да се осигури безопасна среда в условията на COVID-19

13:42 | 03.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg

От днес заявяването и получаването на електронно свидетелство за съдимост ще може да се прави и чрез облачен квалифициран електронен подпис (КЕП), съобщи Министерството на правосъдието.

От услугата, която е валидна 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, могат да се ползват всички български граждани, които не са осъждани и са родени на територията на страната, без значение в коя точка на света се намират.

Издаваните електронните свидетелства за съдимост са предназначени да послужат пред всяка институция или фирма и са на български и на английски език, с цел улеснение при използване им в чужбина. 

Заявяване за издаване на облачен КЕП може да се направи при доставчик на удостоверителни услуги у нас, посочват от Министерството.

Друг начин да се заяви и получи свидетелство за съдимост е чрез мобилно приложение чрез отдалечени и квалифицирани е-идентификация и е-подпис на българската компания Evrotrust Technologies. Целта е по бърз и удобен начин да се получи административна услуга, което би спестило време и средства, като ще осигури безопасна среда в условията на COVID-19.

Електронното свидетелство за съдимост има същата сила като свидетелството за съдимост, издадено на хартиен носител. Е-документът може да бъде заявен 24 часа в денонощието и 7 дни в седмицата на сайта на Министерството на правосъдието. Електронните свидетелства за съдимост се издават на български и на английски език. Всички български граждани, които не са осъждани и са родени на територията на страната, могат да поискат документа с отдалечен квалифициран е-подпис, независимо дали се намират в България или в чужбина. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още