IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдът оправда окончателно Ковачки по обвинението за укриване на данъци

Решението на Върховния касационен съд не подлежи на обжалване

16:53 | 08.07.14 г. 3
Съдът оправда окончателно Ковачки по обвинението за укриване на данъци

Върховният касационен съд окончателно оправда бизнесмена Христо Ковачки по обвинението за укрити над 16 млн. лева данъци. Това съобщиха от ВКС.

Бизнесменът беше осъден от Софийския градски съд на 3 години условно през април 2011 г. Тогава съдът го призна за виновен и определи условната присъда, която бе с 5 години изпитателен срок.

Бизнесменът обжалва условната присъда и година по-късно бе оправдан от Софийския апелативен съд. През 2013 година процесът стигна до Върховния касацинен съд, но ВКС върна делото за ново разглеждане на по-долна инстанция с мотивите, че има противоречиви изводи и недостатъчен анализ на доказателствата.

Така през януари тази година той отново бе оправдан от Софийския апелативен съд, а днес официално и Върховният касационен съд го обяви за невинен по повдигнатите му обвинения.

Решението на върховните магистрати е окончателно и не подлежи на обжалване.

Според обвинението Христо Ковачки е сключвал фиктивни сделки за доставка на машини, сувенири и биодизел. По документи сделките били изрядни, но реално пари не са броени, а фирмите доставчици се оказали "кухи".

По тази схема бизнесменът избегнал да плати 16 781 960 лева данъци в периода 2005-2008 година, твърдеше прокуратурата. Бизнесменът попадна в полезрението на Темида за първи път през 2008 г.

Тогава срещу него започнаха разследвания за фиктивни сделки. Енергийният бос бе арестуван и освободен срещу гаранция от 200 хил. лв, а 1/10 от имуществото му бе конфискувана.

Магистратите от ВКС считат, че държавното обвинение не е доказало своята теза, че сключените сделки са били „фиктивни” и че справките декларации и дневници за покупки са с невярно съдържание.

Според тях по делото няма нито едно доказателство, че Ковачки е бил запознат с всяка една фактура, посочена в обвинителния акт, или че е бил уведомяван за закупуване на всяка стока.

„По настоящето дело от нито един доказателствен източник не може да бъде установено, че подсъдимият Ковачки е участвал в сключването на сделките. Те са били реализирани от търговските представители на дружествата, които твърдят, че не са го уведомявали“, изтъкват върховните магистрати.

„За да се носи наказателна отговорност за укриване на данъчни задължения чрез деклариране на неверни обстоятелства - сключване на сделки, които са „фиктивни”, е необходимо да бъде доказано по несъмнен начин, че подсъдимият е участвал в тяхното сключване или поне е знаел, че са „фиктивни”, което по настоящето дело не е направено от държавното обвинение“, се посочва още в мотивите към решението на ВКС.

Още новини от България може да прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 0
STRAHO
преди 9 години
А как беше то за ГЕРБ ?...замитали следи! :))))))) Ей ама тези говорейки за ГЕРБ все едно себе си визират. "Крадеца викал :"дръжте крадеца"" :)))) А сега с тези договорчета, дето си ги подписват ударно по тъмна доба, вероятно са си осигурили плащане от страна на населението на скрит феодален данък за поне 4 години напред ..ако не и повече! Можем само да гадаем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
STRAHO
преди 9 години
Е време беше де!!! :)))) Дните на властта им са преброени и има неща които трябва да бъдат приключени! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 0
johnnyBravo
преди 9 години
СЕФТЕ... независимия *** комунистически съд!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още