Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Съдът оправда окончателно Ковачки по обвинението за укриване на данъци

Решението на Върховния касационен съд не подлежи на обжалване

Върховният касационен съд окончателно оправда бизнесмена Христо Ковачки по обвинението за укрити над 16 млн. лева данъци. Това съобщиха от ВКС.

Бизнесменът беше осъден от Софийския градски съд на 3 години условно през април 2011 г. Тогава съдът го призна за виновен и определи условната присъда, която бе с 5 години изпитателен срок.

Бизнесменът обжалва условната присъда и година по-късно бе оправдан от Софийския апелативен съд. През 2013 година процесът стигна до Върховния касацинен съд, но ВКС върна делото за ново разглеждане на по-долна инстанция с мотивите, че има противоречиви изводи и недостатъчен анализ на доказателствата.

Така през януари тази година той отново бе оправдан от Софийския апелативен съд, а днес официално и Върховният касационен съд го обяви за невинен по повдигнатите му обвинения.

Още по темата

Решението на върховните магистрати е окончателно и не подлежи на обжалване.

Според обвинението Христо Ковачки е сключвал фиктивни сделки за доставка на машини, сувенири и биодизел. По документи сделките били изрядни, но реално пари не са броени, а фирмите доставчици се оказали "кухи".

По тази схема бизнесменът избегнал да плати 16 781 960 лева данъци в периода 2005-2008 година, твърдеше прокуратурата. Бизнесменът попадна в полезрението на Темида за първи път през 2008 г.

Тогава срещу него започнаха разследвания за фиктивни сделки. Енергийният бос бе арестуван и освободен срещу гаранция от 200 хил. лв, а 1/10 от имуществото му бе конфискувана.

Магистратите от ВКС считат, че държавното обвинение не е доказало своята теза, че сключените сделки са били „фиктивни” и че справките декларации и дневници за покупки са с невярно съдържание.

Според тях по делото няма нито едно доказателство, че Ковачки е бил запознат с всяка една фактура, посочена в обвинителния акт, или че е бил уведомяван за закупуване на всяка стока.

„По настоящето дело от нито един доказателствен източник не може да бъде установено, че подсъдимият Ковачки е участвал в сключването на сделките. Те са били реализирани от търговските представители на дружествата, които твърдят, че не са го уведомявали“, изтъкват върховните магистрати.

„За да се носи наказателна отговорност за укриване на данъчни задължения чрез деклариране на неверни обстоятелства - сключване на сделки, които са „фиктивни”, е необходимо да бъде доказано по несъмнен начин, че подсъдимият е участвал в тяхното сключване или поне е знаел, че са „фиктивни”, което по настоящето дело не е направено от държавното обвинение“, се посочва още в мотивите към решението на ВКС.

Още новини от България може да прочетете в Dnes.bg

По статията работи: Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
5
 
3
преди 7 години
А как беше то за ГЕРБ ?...замитали следи! :))))))) Ей ама тези говорейки за ГЕРБ все едно себе си визират. "Крадеца викал :"дръжте крадеца"" :)))) А сега с тези договорчета, дето си ги подписват ударно по тъмна доба, вероятно са си осигурили плащане от страна на населението на скрит феодален данък за поне 4 години напред ..ако не и повече! Можем само да гадаем.
1
 
9
 
2
преди 7 години
Е време беше де!!! :)))) Дните на властта им са преброени и има неща които трябва да бъдат приключени! ;)
0
 
13
 
1
преди 7 години
СЕФТЕ... независимия *** комунистически съд!

Още от Икономика и политика
Преброителите започват обхода си по домовете