IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Улрих Хеппе: С 50% нарасна трафикът на летищата Бургас и Варна за три години

Новото летище в Истанбул ще има положително влияние на работата на двете български летища, прогнозира главният изпълнителен директор на Фрапорт Туин Стар Еърпорт

18:30 | 09.11.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Улрих Хеппе: С 50% нарасна трафикът на летищата Бургас и Варна за три години

Беше една изключително успешна година за Летище Варна и сме доволни от резултатите, които постигнахме.

Тази равносметка направи главният изпълнителен директор на Фрапорт Туин Стар Еърпорт мениджмънт Улрих Хеппе, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

Мениджърът очаква 10% ръст на трафика на Летище Бургас и 15% ръст на трафика на летище Варна.

"Трета поредна година отбелязваме ръст на трафика към Летище Варна. Общия трафик на летището нарасна с 60%, като за тази година ръстът е от 15%. И този двуцифрен ръст е изключително положителен за летището", посочи Хеппе и съобщи, че ситуацията на Летище Бургас е аналогична. Там трафикът се е увеличил с 40% за последните три години, което формира общ среден прираст за двете летища от 50%.

Главният изпълнителен директор на Фрапорт Туин Стар Еърпорт мениджмънт прогнозира, че през тази година ще има ръст от 10% на услугите на Летище Бургас и обясни, че основният проблем е в намаляването на трафика от Русия с 10%.

Той направи сравнение с трафика към Варна, който се е увеличил с 6%.

Хеппе отбеляза, че всички основни пазари, обслужвани от компанията отбелязват двуцифрен ръст и информира, че най-големите пазари за услугите на летището са били Германия, България, Русия, Полша, Великобритания и Чешката република, като за тези дестинации се предлагат чартърни и редовни полети.

"През лятото свързваме 180 дестинации, които се обслужват от 100 авиокомпании от 15 страни, голяма част от този трафик е от чартърни полети. Освен това удвоихме трафика си за зимните полети със 100%", каза Улрих Хеппе.

Компанията е инвестирала през годината 20 млн. лева – 10 млн. в Летище Варна и 10 млн. в Летище Бургас, като това са средните инвестиции през последните години, а общата инвестиция възлиза на 370 млн. лева, като по време на концесията ще достигне сумата от 800 млн. лева.

“Компанията управлява двете български летища от десет години и е достигнала световно ниво на услугите си, така че те са с инфраструктура от световна класа, посочи мениджърът. Той изрази мнение, че новооткритото летище в Истанбул ще има положително влияние на работата на двете български летища, за които Истанбул е успешна дестинация. В момента няма директен полет от Бургас до Истанбул и сега се създава възможност да се открият такива полети” смята Хеппе.

Повече от разговора вижте във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още