IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

UniCredit: Икономиката на България ще се ускори през 2019 г. до 3,9%

Банката очаква забавяне на растежа на БВП до 3% през 2020 г. заради очакваното значително забавяне и на икономиката на еврозоната

10:36 | 09.01.19 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	Машина в завода на &quot;Мултипак&quot; в Боджурище, открит през миналата година. <em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Машина в завода на "Мултипак" в Боджурище, открит през миналата година. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

На фона на редица намалени прогнози за икономическото развитие на България и региона от икономическия екип на „УниКредит Булбанк“ остават изключително оптимистични. В последния си тримесечен анализ за икономиката на Централна и Източна Европа икономистите очакват ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) да се ускори до 3,9% през 2019 г. спрямо 3,5% през 2018 г.

Едва часове по-рано пък Световната банка рязко снижи прогнозата си за ръста на икономиката на България за 2018 г. и за следващите няколко години. Според новия годишен доклад на банката Global Economic Prospects за 2018 г. икономиката на страната се е разширила с 3,3%, докато при предишните прогнози от лятото очакванията бяха за ръст от 3,8%. 

Главният икономист на „УниКредит Булбанк“ за България Кристофор Павлов пояснява, че водещите фактори за ускорението включват умерен фискален стимул, ускоряване на инвестициите и по-ниски цени на енергийните суровини. По думите му и отслабването на негативните ефекти от кризата в Турция също ще помогне за възстановяването на износа през 2019 г.

„Прогнозираме значително забавяне на растежа на БВП до 3% през 2020 г. в резултат на очакваното чувствително забавяне на развитите икономики и на влошаването на условията на финансиране“, пояснява обаче специалистът.

Ако тази прогноза се материализира, 2019 г. ще се окаже шестата поредна година на растеж, което ще маркира втория по продължителност период на експанзия в най-новата стопанска история на страната ни. Според банката въздействието на някои временни фактори, които способстваха за забавянето на растежа през 2018 г., вероятно ще намалее през 2019 г. При това става въпрос не само за тежкия спад на износа на стоки за Турция, но и по-високите цени на енергийните суровини и най-вече по-слабата от очакваната реколта на някои селскостопански култури в резултат на засушаването през лятото на 2018 г.

Растежът през 2019 г. може освен това да бъде подкрепен и от умерена фискална експанзия в комбинация с известно нарастване както на частните, така и на публичните инвестиции.

От банката признават също, че външната среда може да стане по-предизвикателна, особено след първата половина на 2019 г., когато по-бавният растеж на развитите икономики и прогнозираното поскъпване на еврото ще започнат да тежат върху темповете на нарастване на българския износ.

Банката очаква забавяне на растежа на БВП до 3% през 2020 г. заради очакваното значително забавяне на икономиката на еврозоната в комбинация с плитка и краткотрайна рецесия в САЩ. Факторите, които ще тежат на растежа през 2020 г., според „Уникредит“ включват и постепенно увеличаване на рисковите премии в еврозоната, което макар и с известно забавяне ще се пренася и към българското стопанство. Въпреки влошаването на външните условия силното вътрешно търсене ще попречи растежът на БВП да бъде под потенциала през 2020 г., което ще позволи на България да изпревари повечето икономики от ЕС-ЦИЕ по този показател, поясняват експертите.

Предвидените в бюджета стимули ще подпомогнат растежа през 2019 г., преди фискалната политика да се трансформира в неутрална спрямо растежа през 2020 г. Сред планираните за 2019 г. мерки с най-силен стимулиращ ефект по отношение на вътрешното търсене се очаква да имат увеличаването на разходите за инфраструктурно строителство и увеличаването на заплатите в публичния сектор, поясняват експертите в анализа си. Дълго отлаганият старт на електронната система за събиране на пътни такси, планиран за втората половина на 2019 г., ще осигури по-справедливо разпределение на разходите за пътно строителство и поддръжка, като в същото време ще спомогне и за увеличаване на фискалните приходи. От „УниКредит Булбанк“ очакват и бавното изпълнение на инфраструктурните проекти от предишните няколко години, включително и тези финансирани със средства от ЕС, да започне да се преодолява в хода на 2019 г.

Последна актуализация: 13:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 16 rate down comment 5
studioaa
преди 5 години
Банкерите от Уникредит винаги са били най-некадърните. Затова банката получи десетки милиарди евро от италианския бюджет, за да се спаси от фалит преди няколко години и до днес банката суче от държавната цицка, защото няма никаквъв шанс дори само да оцелее дори на свободния пазар. Само за последните 12 месеца над 40% е спадът в цената на акциите на Уникредит, а това показва най-добре колко "успешна" е банката. Българските колеги на италианските лидери не ми се иска даже да си представя какво представляват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 1
Sakamano
преди 5 години
Много взеха да ни облъчват с приказки за рецесия, все едно е напълно сигурно, че ще се случи. Не знам дали го правят преднамерено или не, обаче не ми харесва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 19 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 5 години
Лъжа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 19
dddd
преди 5 години
Прогнозите на УниКредит винаги са били от най-добрите. Може би защото се занимават с икономика а не с политика. Това им дава свобода да бъдат обективни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 33 rate down comment 6
nobody
преди 5 години
Уникредит се молят да е 3.9% заедно с всички инвеститори в недвижими имоти, защото когато се срине пазара, ще бъде пълно мазало.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 6
крас
преди 5 години
"Световната банка снижи прогнозите си за растеж на България" - СТАТИЯ ОТ УВАЖАВАНИЯ САЙТ. НЕЩО ПРОГНОЗИТЕ НА ХИМИКА ОТ УНИ КРЕДИТ СЕ РАЗМИНАВАТ С ТЕЗИ НА СВЕТОВНИТЕ БАНКЕРИ?НА К8ОГО ДА ВЯРВАМЕ НА ХИМИЦИ ИЛИ НА СВЕТОВНАТА БАНКА?Стига с тези ваши магии и магьосничество. РЕАЛНОСТТА Е ГРОЗНА И ПРЕДСКАЗВА АПОКАЛИПСИС , ЧИИТО НАЧАЛО ВЕЧЕ Е БЕЛЯЗАНО ОТ СКОЧИЛИТЕ САМО ЗА ГОДИНА ДВА ПЪТИ ПО ВИСОКИ ЦЕНИ НА ПРОМИШЛЕНИЯ ТОК. ИСТИНСКА МАГИЯ Е ТОВА , ЧЕ БОРИСОВ И ЕКИПА МУ СА ОЩЕ НА ВЛАСТ. ТРЯБВА ЛИ ВСИЧКО ДА СЕ СРИНЕ И СТИГНЕМ ДО НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА ЗА ДА ОСЪЗНАЕМ, ЧЕ НЕЩАТА СА АПОКАЛИПТИЧНИ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 34 rate down comment 5
nkavrakov1982
преди 5 години
Анализите на Уникредит, са винаги пресилени, като в последствие ги коригират. Относно строителството, главния икономист на Уникредит Булбанк, Кристофор Павлов, цитиран и в тази статия, преди месец, посочи, че, цените на жилищата в големите градове София, Пловдив, Варна и Бургас, били НАДЦЕНЕНИ с над 40 %, но били спокойни че надуването не било с 60 %, а само с 40 % и всичко било точно, и да сме били спокойни. Толкова за прогнозите на Уникредит Булбанк.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още