Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

В промените в Търговския закон няма гаранции за изплащане на трудови възнаграждения

Промените в законодателството не се правят след предварителна оценка на въздействието и обществени консултации, категоричен е адвокат Тони Димов

гледано: 2748   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Недостатък на промените в Търговския закон е, че не са създадени гаранции за изплащане на възнаграждения. Това е пример как не трябва да се прави законодателство в България и ЕС. Това каза адвокат Тони Димов от „Център за въздействие на законодателството” в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

“Основната идея на предложенията за изменение на Търговския закон на националния Омбудсман беше да се ограничи възможността собственици на дялове от компании да се освобождават от своите задължения за трудови и осигурителни плащания чрез прехвърляне на своите дялове на трети лица. За съжаление, когато не се спазват правилата за добро законодателство, се получава ефектът, който се получи сега с Търговския закон", убеден е е юристът.

Още по темата

Той посочи неяснотите около измененията в Търговския закон и конкретно чл. 129, които предизвикаха противоречиви коментари.

"Повече от една година в България действа изискването преди да се вкарат каквито и да било нови мерки по регулиране да се провежда предварителна оценка на въздействието, да се провеждат обществени консултации. В конкретния случай това означава законодателят да провери колко са действащите компании в България, колко е средният брой на компаниите, при които се извършват прехвърляния. Ще бъдат ли засегнати малки и средни предприятия? Какво ще се случи на пазара, на търговския оборот? И чак тогава, когато премисли цялата верига на това как ще се проведе регулирането, да го въведе по подходящ начин", посочи Тони Димов.

Според него държавата прехвърля цялата административна тежест на компаниите.

“В случая това, което се получи, беше, че държавата каза: "Уважаеми собственици на дялове в търговски дружества, оттук нататък ще трябва да ни удостоверявате, преди да си прехвърлите дяловете, за това че нямате неизплатени възнаграждения – трудови, осигурителни и т.н. Но тя не се е сетила как да се случва всичко това”, смята юристът.

Той е категоричен, че сега няма орган, който да издаде документа.

“Започват да се попълват едни декларации, Агенцията по вписванията отказва вписването и в крайна сметка се получава негативният ефект на лошото регулиране –  затруднен търговски и граждански оборот", разкри адвокатът от  „Център за въздействие на законодателството” .

Къде се удостоверява документ за липса на задължения? Защо бизнесът е затруднен в процедурата по прехвърляне на дялове? Как се правят законите в България?

Вижте повече във видеото!

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Огнян Герджиков: България има нужда от около година без парламент