IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Захариева: Путин и Борисов ще коментират икономически и енергийни теми

Визитата е координирана отдавна, не е по спешност, каза външният министър

10:50 | 25.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Основно руският президент Владимир Путин и премиерът Бойко Борисов ще говорят за енергетика на планираната си бъдеща среща. Това коментира в сутрешния блок на БНТ вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева. 

Тя каза, че Борисов и Путин са провели телефонен разговор преди около два месеца и обясни, че посещението на Борисов в Москва не е по спешност.

Захариева потвърди датата на срещата - 30 май. Темите са енергийните проекти и икономическите въпроси. По думите й за България е много важно да получава директно доставките, а не да плаща за транзит на газ.

Отдавна се координират президентството в Русия и Министерският съвет. Все пак трябваше да се намери дата, каза Захариева. И припомни, че президентът на Франция Еманюел Макрон и Владимир Путин също са се срещнали и са обсъдили запазването на ядрената сделка с Иран. По думите на Захариева това е "нещо, което също вълнува България". 

Тя е категорична, че Иран трябва да спазва сделката и плана за ядрено разоръжаване. Това е първото условие на ЕС, ако Иран изпълнява ангажиментите си по този план - ЕС ще изпълнява също ангажиментите си по споразумението, коментира Захариева.

По думите й по отношение на сделката ЕС, Русия и Китай са на едно и също мнение. Външният министър каза, че са основателни притесненията на САЩ за балистичната програма, но “не мислим, че, ако приключим това споразумение, ще имаме по-силна позиция при разговорите”.

САЩ са стратегическият партньор на ЕС. Продължават разговорите в тази посока, каза Захариева и допълни, че до края на месеца трябва да стане ясно дали САЩ ще изключи ЕС от списъка на държавите, които се облагат с мита при вноса на алуминий и стомана. Позицията на ЕС е, че не може да преговаря с вдигнати до стената ръце и иска изключване на страните от ЕС от този списък, за да започнат разговорите.

През шестте месеца европредседателство, а и не само, за България има съвсем друго възприятие. Стоим много добре на европейската и на световната сцена. От всеки един от нас зависи репутацията на българската държава, допълни тя. 

Като "историческо" определи Захариева това, че за първи път България и Македония честват заедно 24 май в Рим.

"Историческо е. Спомням си като се изчаквахме. Винаги българската делегация е влизала първа при папата, обясни тя и допълни: "радвам се, че това е в историята".

Възможно е България да позволи на Република Македония да използва българските дипломатически представителства в чужбина, където съседката ни няма свои. Това са обсъдили вчера неформално Бойко Борисов и Зоран Заев. Това ще е пореден знак за сближаване, коментира външният министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още