IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заплащането в България на час остава в пъти по-ниско от средното за ЕС

Въпреки ръста в заплащането от 122% за 10 години българите остават на дъното по ниво на възнагражденията

10:47 | 22.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

България остава на дъното по ниво на заплащане в сравнение с останалите страни членки на Европейския съюз (ЕС), показват данни на Евростат за ставките за час работа през 2017 г.

Докато средно за общността работниците са получавали по 23,1 евро на час, а в еврозоната – 26,9 евро, у нас възнаграждението на час е 5,1 евро или около четири пъти по-ниско спрямо средните данни за ЕС.

Възнагражденията в България остават най-ниски в ЕС въпреки отбелязания ръст от 122% за 10 години от 2007-ма насам, когато на час българите са получавали 2,3 евро.

Под 10 евро на час получават и румънците (5,5 евро), поляците (6,3 евро за 2016 г.) и Унгарците (7,6 евро). В същата група са и Литва (8,4 евро), Хърватия (8,5 евро за 2016 г.) и Латвия (8,6 евро).

Най-много за час работа в страните членки през 2017 г. получават заетите в Люксембург (43,8 евро по данни за 2016 г.), Дания (38,7 евро) и Белгия (37,9 евро по данни за 2016 г.).

Над 30 евро на час е било средното заплащане и във Франция (33 евро), Холандия (33,7 евро през 2016 г.) и Германия (32,3 евро).

За десет години от 2007 г. насам ставките на час работа са нараснали във всички страни членки с изключение на Гърция (спад от 7% от 12,1 до 11,2 евро) и Великобритания (спад от 7% от 27,3 евро до 25,5 евро).

Най-голям ръст на заплащането на час е отбелязано в България (122%), Естония (67%), Словакия и Литва (и в двете по 62%).

Източник: Евростат

заплащане заплащане

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 2 rate down comment 1
Toranaga
преди 5 години
Поименно Курти, поименно ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 1
KPetkov
преди 6 години
Прав си, но като се има предвид, че 93% от населението живее в Африка, Индия, Китай, Русия и Латинска Америка, догодина това число ще е по-малко. Ние нали се стремим към Англия, Германия, Франция, Холандия и други такива светли примери, не към близко и далечно-източни страни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 5
fl00d
преди 6 години
Защо са всички тези минуси? Не сте съгласни, че покупателната способност е фактор ли? Ами тогава дайде да сравняваме абсолютни възнаграждения, щом така смятате за правилно! Българин с 1000 лева доходи е по-богат от 93% от населението на планетата. Това показва колко е грешно да се сравняват само едни доходи без да се взема предвид покупателната способност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 3
national power
преди 6 години
Даже и познаваме тия на които са удвоени
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 8
fl00d
преди 6 години
Нека все пак да имаме предвид, че не е удачно да се сравняват абсолютните суми на възнагражденията, защото сами по себе си не носят много информация за стандарта на живот. Ако ще правим сравнения, то нека вземем предвид и разликата в ценовите равнища в държавите. Евростат имат и такава статистика и тя показва, че целият източен ЕС, както и части от Италия, Испания и Португалия са на нашето дереже от гледна точка на покупателната способност на доходите им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 5
KPetkov
преди 6 години
Махни тъмно-виолетово-синьо-пембените очила и виж къде е пълно с комунисти. В ГЕРБ има повече комунисти отколкото в БСП. Само виж Батко и Цецка, Плевнелиев и Лилито.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 13
s3
преди 6 години
Тук е пълно с комунисти, не може така да отричате прогреса който постигнахме последните 10г. за вече 3 мандата управление. Двойното скачане на доходите на българина се усеща от всички, не може да се отрече. Но на комунистите им дай да викат на бялото черно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 2
Hahoto
преди 6 години
Ако приспаднем и близо 40 процентната инфлация за периода на статистиката, която в хранителния спектър е доста по-висока може би 60-90 процента, за динамиките на имотите да не говорим, то покупателната способност на българина съизмерима преди и сега няма да е мръднала почти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
KPetkov
преди 6 години
Гледай бедняците от Китай, които не са ни в ЕС, ни в НАТО какво правят. Пък богаташите българи със 122% процента растеж даже не са ги чували. То в тия 122% като плеснеш инфлация от 100% и май не са точно 122%, ама айде нали все наши хора ни управляват последните 30 години, все бивши комсомолци и комсомолки, бивши чавдарчета и пионерчета, с маминки и татенца от висшия ешалон на така мразеното БКП. Та какво са едни +- 100% между бивши дружки комсомолци :)China will win the A.I. race, according to Credit Suissehttps://***.cnbc.com/2018/03/22/credit-suisse-china-will-win-the-ai-race-due-to-lack-of-serious-laws-on-data-protection.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 3
majnata
преди 6 години
Ти май си падаш мазохистче ... кефи те да ти е пълна кошницата с псувни ! Още една и от мене !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още