Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Завихри се спор около стопанисването на лифтовете на Витоша

Политици, зелени и стопанинът на съоръженията търсят виновници за състоянието на планината

Завихри се спор около стопанисването на лифтовете на Витоша

Снимка: Архив Ройтерс

Планината Витоша е отнета от гражданите и е превърната в заложник на конюнктурни интереси, заявиха на пресконференция днес ПП „Движение Да България“, ПП „Демократи за силна България“ и ПП „Зелените“.

Политиците припомниха, че Витоша е уникален ресурс за София. Тя дава възможности за летен, зимен и ски туризъм на едва 20 минути от центъра на милионен град.

Те обвиняват стопанина на въжените линии „Витоша ски“ ЕАД, който ги стопанисва от декември 2007 г., че отказва да поддържа и модернизира съоръженията, въпреки че приватизационният договор го задължава да инвестира в лифтовете и да запази предмета на дейността им. 

Още по темата

„Столична община не е предприела никакви мерки за упражняването на следприватизационен контрол върху купувача относно изпълнение на поетите ангажименти или да преустанови изнудването на софиянци“, казват политиците. Те обвиняват общината, че тенденциозно намалява и спира градския транспорт до Витоша.

Другият основен виновник според тях е Министерството на младежта и спорта, че не ремонтира влек „Заека“, който е негова собственост.

От дружеството „Витоша ски“ отговориха с прессъобщение, в което се казва: „Най-после с ДСБ и Зелените имаме обща визия за туризма във Витоша“.

Дружеството заявява, че е разработило и от години предлага цялостен план за създаване на ски зона „Алеко“.

Проектът, според съобщението, не е реализиран, тъй като първоначално е блокиран в съда от зелени неправителствени организации.

„Впоследствие изменения в Закона за горите де факто забраниха всяко ново развитие на туризма в парка. По-специално, това са изискванията за смяна на предназначение на земята под спортната инфраструктура, която е изрично забранена от действащия план за управление на парк Витоша – своеобразен параграф 22“, се казва в позицията.

Компанията настоява да се изчисти нормативната рамка.

„И днес препотвърждаваме готовността си да приемем всяка юридически валидна идея и да развием планинската инфраструктура в рамките на закона“, пише в съобщението.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Р. Радев: България се утвърждава като регионален технологичен лидер