IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зоран Заев: Македония ще дава всички гаранции, нужни на България

Македонският премиер се срещна с българския външен министър в Струмица

12:19 | 16.06.18 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Вярвам, че занапред Република Македония ще дава всички гаранции, нужни на България. Това каза македонският премиер Зоран Заев при срещата си с вицепремиера и министър на външните работи на България Екатерина Захариева, съобщиха от пресцентъра на външното министерство, цитирани от БТА.

Двамата са разговаряли в Струмица, където заедно гледаха постановката „Железният светилник“ на театър „Българска армия“. Представлението бе предпоследното от турнето на театралната трупа в Македония, което започна на 11 юни в Скопие и ще завърши на 16 юни в Щип.

„Радвам се, че в моя роден град можем да гледаме тази прекрасна постановка. Договорът с България ни даде възможност това да се случи. И това не е всичко - от подписването му имаме ръст в икономиката, нови български инвеститори в страната. Този договор беше една от най-големите мотивации за реформите в Република Македония, та дори и за договора с Гърция“, каза Заев.

По думите му споразумението с Атина „може само да затвърди“ това със София. „Гражданите на Република Македония имат отношение на искрено приятелство спрямо гражданите на България, същото е и с българските граждани. Ние политиците трябва да им служим, да отваряме път за това приятелство", допълни премиерът.

От своя страна Захариева отбеляза, че осем месеца след подписването на договора 70% от македонските граждани го подкрепят. Тя посочи също, че България и цялото българско правителство стоят до Македония по европейския й път. 

„Надявам се Европейският съвет на 29 юни да вземе решение за започване на преговори с Република Македония“, допълни тя, цитирана от БТА.

Македонският премиер се присъедини към надеждата и изрази радост, че напредъкът на страната му се случва по време на българското председателство. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:15 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
lozkhris
преди 5 години
Да... и какво? Дай да си продадем всичко, вкл и зад.ника, само и само да сме в мал.оумния ЕС?! Каква държавица ве - тая "македоония", която признаха продажиците Жельо и Ф.Димотров и къде е по-млада от интернет?!... С език, дет бил "македонски" и дремевен като динозаврите?....Това "територий" да не е некой римски пълководец?...Боже се пише с главна буква.;Мизерията ти е гарантирана от посткомунистическата върхушка и кралля-слънцже ББ... Къде се навъдихте такива лгбт-либерални плазмодии не мога да разбера...Отврат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
Lucifer
преди 5 години
И как го виждаш това връщане на територий на БГ, името на гърците пък държавицата им на македонците???...тоя тюрлю-гювеч може да позагуби значение в едно много далечно бъдеще само ако всички страсти бъдат обуздани в един по единен ЕС! А границите да останат символични както между германия и франция. Но ако недай си боже ЕС се компрометира и започне разпад....започват и войните, защото никой от "великите" сили не иска стабилни балкани и ЕС, просто не ги устройва....интереси, които ни гарантират вечна мизерия....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 7
lozkhris
преди 5 години
Долни продажници !! Връщайте "македония" като име на гърците, а териториите - на България, незабавно !!!!И едва тогава всичко ще си дойде на местото. А всички "политицжи", които от Жельово време плюят на лицето на България, историята и, езика и, светините и - да гният в затвора, а след това - в АДА !!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още