IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асен Конарев: Раздаването на безплатни акции е защита за акционерите

Корпорация за технологии и иновации Съединение е внесла проспект за лицензиране на управляващо дружество

16:40 | 02.11.07 г.
Асен Конарев: Раздаването на безплатни акции е защита за акционерите

Асен Конарев е изпълнителен директор на Корпорация за технологии и иновации Съединение АД и Унимаш АД. Член е на ръководството на бившия приватизационен фонд Съединение от 1998 г. Наскоро двете дружества осъществиха увеличения на капитала си - първото с права, а второто с безплатни акции.

- Г-н Конарев, вече направихте увеличение на капитала с раздаване на безплатни акции в дъщерното дружество Унимаш АД, планирате ли да осъществите подобно увеличение и в други дъщерни дружества, както и в самия холдинг?

Това е един от механизмите за защита интресите на акционерите и при добри годишни финансови резултати на дъщерните дружества и на холдинга планираме да изберем този подход.

- От кога е оценката на земите, сградите и конструкциите на холдинга, която е 4,98 млн. лева според консолидирания отчет към 30 юни 2007 година, и на колко би оценил пазарът недвижимата собственост в момента?

Това са данни от преоценка на активите от 1997 година. Балансовата стойност на активите на холдинга на консолидирана основа в размер на 4,98 млн. лева е изготвена на база счетоводна методика, основана на историческата цена на активите и ползва за база тяхната стойност от периода на масовата приватизация.

- Какви са плановете за развитие на Оптела – Оптични технологии, ЗММ „Металик” АД и Унимаш АД, които са публични дружества и се търгуват на БФБ – София?

Плановете ни за развитие на тези дружества са свързани преди всичко с подобряване на производствената база, а така също и с ускорени инвестиции в иновативни проекти за производството на съвременни металорежещи, металообработващи машини и технологии.

- Планирте ли продажба на част от активите на холдинга и инвестиране на средствата в дейностите, считани за преспективни?

Освен чрез набиране на капитал чрез външни инвеститори (емитиране на акции, облигации и др.), при необходимост и при доказана целесъобразност ще бъдат продавани част от активите на дружествата за инвестиране в перспективни дейности и продукти, както и осъвременяване на производствената база.

- С какво хотел „Смолян”, собственост на ваше дъщерно дружество, спомага за цялостното развитие на холдинга?

Холдингът вложи в хотел „Смолян” значителни собствени средства и ще продължава да инвестира в него, за да отговори на изискванията на туристическия пазар.

- Планира ли КТИ „Съединение” бъдещи увеличения на капитала с права за финансиране на бизнес проекти?

Като всеки холдинг, а и правата и задълженията съгласно Търговския закон изискват набиране на средства чрез различни механизми. Корпорация за технологии и иновации „Съединение” планира да използва всички законови механизми за публичните дружества, с цел да посрещне инвестициите и иновациите в дъщерните дружества и да повиши стойността на собствените си акции и тези на дъщерните дружества. Така че при добри финансови резултати е нормално да се увеличи капиталът и с права, единствено за финансиране на бизнес проекти.

- В кои дружества и за какви технологии ще бъдат вложени 0,6 млн. лева от приключилото увеличие на капитала?

Посочените средства ще бъдат вложени в разработка на проекти, които са цитирани в проспекта в увеличението на капитала на КТИ „Съединение”, на страници 46 – 64.

- Посредникът ви се изкачва в класациите на БФБ, като вече е 8-ми по брой COBOS-и, в ТОП 10 по брой сделки, но едва 39-ти по оборот. Имате ли амбицията да влезете в ТОП 10 и по трите сравнителни показателя?

Инвестиционният посредник Популярна каса-95 АД има амбиция да влезе в ТОП 10 и по трите показателя.

- Планирате ли създаването на управляващо дружество и договорни фондове, след като в проспекта ви се говори за договорен фонд Съединение SOFIX?

Плановете за създаване на управляващо дружество и договорни фондове се реализират от мажоритарния акционер на посредника - КТИ "Съединение". Корпорацията е внесла в Комисията за финансов надзор проспект за лицензиране на управляващо дружество и в момента се очаква отговор.

- Популярна каса-95 АД има капитал от 1,5 млн. лева, необходим за пълен лиценз. След като Комисията за финансов надзор наскоро ви отказа пълен лиценз, ще кандидатствате ли отново за такъв?

ИП „Популярна каса-95” АД има намерение отново да кандидатства за пълен лиценз.

КТИ Съединение АД притежава значителни дялове в публичните компании Унимаш АД (46%), ЗММ Металик АД (67%) и Оптела - оптични технологии АД (66%), както и в непубличните дружества ИП Популярна каса 95 АД, ВТП Хебър АД, ЦЗД Орфей АД (притежаващ хотел Смолян), Юндола 21 АД Велинград и други.

Холдингът
отчeтe печалба от 835 хил. лв. за деветмесечието на 2007 г., а Унимаш АД постига приходи от продажба на услуги за 0,83 млн. лв. за деветмесечието на 2007 г., след създаването на Индустриален парк на територията на дружеството.

Свързани компании:

ЗММ-Металик АД(3ZD)

Корпорация Унимаш АД(3U8)

Оптела- лазерни технологии АД(PTP)

Корпорация за технологии и иновации Съединение АД(KRS)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още