Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Имената на бизнеса

През 2016 г. започва строителството по проекта за добив на злато от Ада тепе

Рудникът ще е уникален заради отношението към околната среда, заяви изпълнителният директор на "Дънди прешъс металс Крумовград" Илия Гърков

През 2016 г. започва строителството по проекта за добив на злато от Ада тепе

Снимка: Личен архив

Как се развива проектът на "Дънди прешъс металс Крумовград" за добив на злато от Ада тепе, до каква степен това ще повлияе на околната среда и какви добиви се очакват – това коментира пред Investor.bg изпълнителният директор на дружеството Илия Гърков.

Г-н Гърков, кога започва добивът на злато от находището при Ада тепе?

За да започнем работата по този проект,  първо трябва да бъдат изминати редица чисто административни стъпки, едва след което могат да започнат строителството и добивът. В момента сме на етап административни процедури. Получихме одобрение на техническото задание от общинския съвет в Крумовград. Това е много важна стъпка, но е първата. Следват още 12 до 18 месеца администриране. 

Какво следва оттук нататък?

Към момента имаме изработен подробен устройствен план (ПУП) за главните съоръжения, пуснат за съгласуване в няколко министерства и агенции. След като получим съгласувателни писма, ще ги представим в общината за утвърждаване на плана от общинския съвет. 

Още по темата

Освен този главен устройствен план, имаме още няколко подробни устройствени плана за инфраструктурата – за водоотливното съоръжение, главния път за достъп, надземната част  на кладенеца за вода. Процедурите по тях започват с напредъка по първия план – одобрено техническо задание на главния ПУП.

Ще се извърши смяна на предназначението на земите, които са изцяло от горския фонд. Тръбопроводът и част от електрозахранването ще бъдат подземни, за да се ограничи въздействието на проекта върху околната среда.

При нормално развитие на административните процеси строителството може да започне в края на 2015 – началото на 2016 г. Евентуално забавяне може да има при проливни дъждове или много студена зима.

Каква е инвестицията в проекта?

Към настоящия момент оценката е за инвестиция от 164 млн. долара.

Имаше протести срещу намерението да се разработва находището, как ще обясните на жителите на Крумовград и на природозащитниците какво ще е екологичното състояние на района, след като започне добивът?

През последната година променихме сериозно подхода към проекта. Имаше вариант за добив с цианидна технология и това много притесняваше хората. Ние преразгледахме проекта и премахнахме цианидната технология.

Решихме да не се изгражда хвостохранилище. Вместо това ще се изгражда интегрирано минно съоръжение за съхранение на отпадъците – хвоста и скалната маса.

Как ще изглежда съоръжението за минни отпадъци?

Най-общо казано от скалната маса ще бъдат изградени обемни пчелни клетки, в които обезводненият силно сгъстен хвост ще бъде запечатан. Това е съвременна технология, много по-щадяща околната среда, в сравнение с класическите хвостохранилища, които представляват зона за утаяване на отпадъците, ограничена с диги.

Още по темата

Интегрираното съоръжение позволява успоредно с изграждането на клетките да върви рекултивацията. Тъй като няма да се задържа вода, съоръжението ще е с висок клас на сигурност.

В свое интервю коментирате, че този  рудник ще е уникален за Европа и такива има само в Швеция, Австралия и Канада – какво прави рудника уникален?

Рудникът е уникален точно заради отношението към околната среда – интегрираното съоръжение, води, рекултивация. Например ще ползваме затворен цикъл на водата с максимален оборот. Ще се събират всички води от дъждовете и снеговете – те няма да се отвеждат извън площадката, а ще ги използваме в нашия воден баланс.

Засега планираме нулево заустване на води, като ако се  наложи изпускане на води те ще се пречистват до качество на питейни води в пречиствателна станция.

Ще ползваме най-високотехнологичното налично оборудване, което е с висока производителност, безопасно за работа и екологосъобразно – нивата на шум и запрашеност ще са сравними с една урбанизирана среда, например с шума и праха в един голям град.

Освен това, площта на рудника ще е три пъти по-малка спрямо първоначалния план – ще използваме между 75 и 85 ха, като при един от предишните варианти планирахме площ от 280 до 320 ха. Точно това ни позволи да се свием само в горски фонд. Частни земи, ниви и общински пасища се ползват минимално и то само за инфраструктура – тръбопроводи и път за достъп.

Дори правим програма за оценка и анализ на състоянието на почвите и културите, които се произвеждат. Специалисти вече взеха проби от земеделските земи и култури. Те ще бъдат анализирани и резултатите ще бъдат оповестени. Периодично ще се правят такива проби. Това не е често срещана практика в Европа, освен в скандинавските страни.

Едно от опасенията на хората, които протестираха, беше за начина, по който ще се извлича златото. Как ще става това?

С флотация, това са класическите технологии на обогатяване – трошене, смилане и извличане. Няма да произвеждаме крайната продукция злато, а концентрат.

Къде ще се произвежда златото като крайна продукция?

Още не са водени разговори за това. За да тръгнем да сключваме търговски договори, трябва да сме наясно кога ще започне добивът. През следващата година ще започнем да водим разговори.

 


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (14)

   1| 2    
1
 
13
 
14
преди 4 години
Няма профилна снимка
Нали знаете, че сме на второ място в света по износ на руди на благородни метали и техни концентрати, И че държавата печели по малко от 1 % от концесиите.
1
 
14
 
13
Biso до: dr.5rov
преди 4 години
Няма профилна снимка
Маркс го е казал по малко по различен начин:

Експлоатиран е всеки, който разботи за някой друг и не участва в преразпределението на добавената стойност. ( цитирам по памет )

Всички демагози ни обясняват, как ще сложат край на експлоатацията и как всички ще започнем да преразпределяме добавената стойност, ама някои друг път!

И при комунизма народонаселението беше експлоатирано от партиините другари.

И френската революция е целяла край на експлоатацията, но много бързо след като обезглавили старата аристокрация, се създала нова аристокрация и 200 години по-късно народонаселението пак е в позиция на експлоатирани.
0
 
12
 
12
Biso до: forexboy
преди 4 години
Няма профилна снимка
Малко за разнообразие:

Японец, американец и руснак си говорят:

Американеца: Ние имаме много иновативна икономика!

Японеца: Ние имаме икономика на високите технологии!

Руснака: А пък ние имаме много полезни изкопаеми!

Американеца и японеца се спогледали и казали: Аааа, не! Вие имате изкопяеми, но ние ги правиме полезни!

Та викаш да се омитат и ние да си управляваме изкопаемите!

Тогава по-добре изкопаемите да си стоят в земята и да чакат по-добри времена, когато българската държава ще бъде добър стопанин! Защото по настояще не е!

Справка: Новата спортна зала в гр. Сличница за 7 милона лева.

Разбира се изразявам само моето скромно мнение.
0
 
9
 
11
преди 4 години
Няма профилна снимка
Написаното от мене за акциите си беше вид провокация.
Мисълта ми е, че всеки, който стои го грабят. Така е било и така ще бъде. На него му остава само да се оплаква колко лоши били другите.
2
 
13
 
10
преди 4 години
Сега ! Тези дето ще го добиват американци ли са ? За България какво ще остава, озвен разбира се замърсяването от добива ?

Още от Имената на бизнеса
Компаниите с дългосрочни цели трябва да имат добро финансово управление