Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Имената на бизнеса

Черните лебеди на Dronamics се готвят за полет

Историята на българския стартъп започва като на майтап, но може да промени милиардната индустрия на карго превозите

Черните лебеди на Dronamics се готвят за полет

Снимки: Dronamics

В икономиката понятието „черен лебед“ обозначава рядко срещано явление, за което се вярва, ще не съществува, но може да промени всичко. Или неочаквано събитие, което може да доведе до непредвидими удари за финансовите пазари.

Е, днес представяме една друга гледна точка за това понятие. „Черен лебед“ е името на малкия, безпилотен и ефикасен дрон, разработван от българската стартираща компания Dronamics. Той може да носи товар от 350 кг на над 2 500 км разстояние, разказа в технологичното предаване UpDate на Bloomberg TV Bulgaria Свилен Рангелов – един от основателите на компанията. 

Още по темата

Началото на тази история звучи като приказка за двама братя, но без златна ябълка. Завършилият американския колеж преди 8 години Константин Рангелов заминава да учи в Холандия. И от любовта му към българското сирене, колкото и парадоксално да е това, се ражда идеята за бизнес, който може да струва милиарди. Изнервен от липсата на възможност за доставки на прясно сирене до далечната западна страна, Константин започва да мисли за конструирането на малко самолетче, което да пренася евтино и ефикасно товари. Така заедно с брат си Свилен създават Dronamics.

Стартъпът разработва концепция за въздушен транспорт с дронове, които могат да пренасят до 350 кг и да изминават до 2500 км. Идеята на компанията е конструиране на малък самолет, който да може да пренесе товар, колкото един малък карго ван, но за значително по-кратко време, разказва Рангелов. По думите му основното предимство на идеята е фактът, че големите транспортни авиокомпании нямат изгода от транспорт на товари на къси разстояния, а и използването на пълния капацитет на един голям самолет е невинаги гарантирано. Именно този проблем в транспортната сфера ще разреши наличието на карго дроновете.

Дизайнът на самолетите е изцяло нов, производствените методи - също, каза още Рангелов. Освен това създаденият преди три години стартъп използва и повече композитни материали и иновационни производствени методи, които не се използват при големите самолети.

„Преценихме, че в продължение на много години хората, които са правели самолети, винаги са имали едно огромно ограничение - нуждата от пилот в кабината. За доставките цената е много важна и беше необходим нов дизайн, който да е по-аеродинамичен“. Така Рангелови и екипът им решават да заложат на безпилотен дрон, за да могат в допълнение и да спестят място от липсата на пилот.Към момента стартъпът има няколко инвеститори, сред които са фондът Eleven, австрийският фонд Speedinvest и Бойко Яръмов, съосновател на Телерик и Телерик Академия. Но за да се създадат карго дроновете, ще са необходими десетки милиони лева, каза още Рангелов и добави, че е убеден, че ще успеят да намерят нужните им допълнителни вложения. За следващия етап на набиране на средства към края на годината компанията се цели в 5 млн. евро.

Dronamics вече има работещ прототип с размер 1:4, чрез който се тества аеродинамиката, комуникацията и дейността на модела.

Предстои през следващата година тестванията да се изпълняват с модел в размер 1:1. Рангелов се надява производственият процес да стартира до три години, като дори той може да е в България.

Вижте във видео материала целия разговор.

Изминали издания на UpDate гледайте тук.

Следете UpDate и във Facebook.

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

гледано: 5309   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
2 гласа

По статията работиха: автор Бойчо Попов, редактор Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (12)

   1| 2    
3
 
3
 
12
khao до: bgMan
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
мале ти още малко ще искаш и салата и ракия да ти сипва ... ае по сериозно и стига хейт!
3
 
4
 
11
khao до: redcretin
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
факт ..поредната не толкова иновативна идея ,само дето конкуренцията имат вече работещо производство, а не са на прототип :)
и това си е автономен самолет, не е дрон :)
също така в статията нямаше една техническа характеристика, от къде може да знаем колко е ефективен тоя самолет или кво толкова му е уникалното в дизайна
0
 
9
 
10
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Браво, надявам се да извършват инженерната работа в България.
4
 
14
 
9
bgMan до: grainis
преди 9 месеца
Ще ви призная само когато направите дрон унищожител на гъсеници, въшки и други вредни буболечки, който да ги кълве като птица (или смуче като мравояд) вместо да ги пръска с вредни химикали.
0
 
15
 
8
преди 9 месеца
Също така работим по проекти за роботизирани Дронове за Земеделие - за наблюдение, за засяване на семена от въздуха (100,000 дървета на ден), за целево спрей-напояване, торене и пръскане с херби/пестициди, за опрашване, подрязване и прецизно бране на плодове и зеленчуци. Особено масово приложение на тези Дронове се очаква във Вертикалните Хидропонни Ферми (aerofarms.com). Захранването с течен МОН Газ на газова турбина или Ванкелов Двигател ще позволи един Дрон да работи с часове без кацане за зареждане. Фермерът на бъдещето ще седи пред компютър с джойстик в ръка, вместо да гази из калта по полето.

Още от Имената на бизнеса
Ericsson: Първият 5G пазар в Европа вероятно ще е Швейцария