IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Янив Натан: До края на годината Tek Experts ще наеме още 600 души в България

Страната е чудесно място с много компетентни служители, твърди главният изпълнителен директор на компанията

08:14 | 04.07.18 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Tek Experts</em></p>

Снимка: Tek Experts

Янив Натан е основател на YNV Holdings, международна група от компании, специализирани в ИТ услуги и търговски недвижими имоти. Преди да създаде YNV Holdings, Янив прекарва 7 години като главен изпълнителен директор на компанията за ИТ услуги The Yana Group. Неговият международен опит включва и 5 години в Африка  на челни позиции в няколко строителни и телекомуникационни компании. Янив подкрепя няколко благотворителни организации по целия свят, като активно помага на деца в неравностойно положение. Той твърдо вярва, че неговите бизнес интереси трябва да следват този принцип и чрез своите компании насърчава хилядите хора, които работят за него, да направят същото.

Стоите начело на компанията Tek Experts, която е базирана у нас, но оперира и в редица други страни. Разкажете повече за нея.

- Tek Experts е глобален доставчик на ИТ и аутсорсинг услуги и поддръжка, включително софтуерни решения, базирани на облачни технологии на водещи международни ИТ компании по целия свят. Ние сме активни 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, 365 дни в годината от 7 държави и предоставяме услуги на клиенти в повече от 50 страни и на повече от 40 езика. В основата на нашия бизнес стои разбирането на нуждите и очакванията на нашите клиенти. Развиваме екипи, услуги и модели за поддръжка, съобразени изцяло със специфичните изисквания на нашите клиенти и клиентите на компаниите. Започнахме нашия бизнес през 2010 г. в София, а в момента имаме повече от 3000 служители по целия свят.

Как се развива бизнесът Ви в България?

- Бизнесът се развива много добре и през последните 8 години се разраснахме значително. Когато започнахме в София, имахме 20 души, а сега сме над 500. До края на годината ще наемем още 600 души, така че през следващите 6-9 месеца ще имаме над 1000 служители. Въведохме и редица нови услуги в България.

Започнахме да правим бизнес, като се фокусирахме върху техническата поддръжка, но разширихме дейността си в посока професионални услуги в сферата на архитектурните решения и осигуряване на качеството, а всичко това се дължи на местната експертиза. Тук е чудесно място!

Имаме наистина много компетентни служители и не само, защото те са много добри професионалисти от гледна точка на технологиите. Те работят упорито и осигуряват много високо качество на обслужване на клиентите. Почти всяко нововъведение, което искаме да интегрираме в компанията, първо тестваме тук и след това прилагаме опита си на други места.

На кои пазари оперирате?

- Ние оперираме от 9 международни офисa в Китай, Малта, САЩ, два в Коста Рика и два във Виетнам, както и в България, разбира се. Преди няколко седмици открихме нов офис в Лагос, Нигерия, и вече осигуряваме работа на почти 300 души там.

Кои пазари са най-големият Ви приоритет?

- За нас от изключителна важност е бизнесът в Централна и Южна Америка, Европа и Азия. Но начинът, по който правим бизнес, е такъв, че ние не мислим за пазара. Вместо това мислим за това от какво има нужда клиентът и създаваме нашите решения, така че да можем да отговорим на променящите се изисквания на пазара. Вместо да търсим нови пазари, ние обикновено следваме нуждите на нашите клиенти и след това идентифицираме най-доброто място, за да отговорим на техните нужди.

 Коя ще бъде следващата ви локация и защо? Може би друга държава на Балканите?

- Ние вече сме активни в Централна и Южна Америка, Европа и Азия и току-що отворихме нов офис в Нигерия. Търсихме друга локация с голяма техническа експертиза в същата часова зона, която да притежава всички характеристики и потенциал, характерни за София. 

Знаехме, че ако наистина искаме да окажем влияние като компания, ще имаме по-голямо въздействие на места, където има по-малко възможности, вместо да се превърнем просто в поредната аутсорсинг компания на място като Индия или Филипините, където всички компании вече са активни. Така решихме да отидем на място, където бихме могли да окажем най-голямо влияние върху местната общност.

Много мениджъри са на мнение, че България е перфектната дестинация за аутсорсинг компаниите. Защо? Заради високото ниво на експертиза или има друга причина?

- Когато решихме да започнем нашия бизнес, търсихме локация в европейската часова зона, където бихме могли да имаме комбинация от висока експертиза в областта на технологиите, конкурентни разходи за правене на бизнес и култура, която съответства на нашите собствени ценности. Когато дойдохме в България, срещнахме хората и наистина ги харесахме. И аз вярвам, че това важи и за другите мениджъри, които решават да започнат бизнеса си тук. В България има наистина висока експертиза в областта на STEM науките и невероятни професионалисти по отношение на технологиите. Тук има сериозни традиции в развитието на технологиите и много технически университети, които подготвят изключителни професионалисти.

Има ли голяма разлика между това да правиш бизнес в Източна Европа и в Африка?

- Да, има. Една от големите разлики е инфраструктурата, особено на места като Нигерия. Там инфраструктурата е много по-слабо развита, отколкото в Източна Европа, а това е предизвикателство за развиване на бизнеса. Необходими са генератори, оптични влакна и т.н. 24/7, както и добре оборудвано помещение. Понякога на хората им отнема по 4 часа, за да стигнат до офиса сутрин.

Второто нещо е опитът на хората, които искат да си намерят работа, защото има много повече кандидати за всяка длъжност. По отношение на експертизата, там където ние оперираме в Нигерия, има добри университети с много добре обучени кадри, но им липсва опит. В София е много по-лесно да намерим кандидати с 5-6 години опит. Но на място, където почти няма ИТ компании, повечето кандидати са млади, току-що завършили висшисти.

Имате  ли клиенти в България и кои са най-големите Ви партньори и клиенти в света?

- Нямаме български клиенти, но възнамеряваме да променим това през следващата година. Нашата бизнес структура е такава, че работим с мултинационални клиенти. Те са най-големите ИТ компании в света.

Какво бихте посъветвали някой, който иска да започне бизнес в България?

- Съветът ми би бил един и същ за всяко място, а не само за България. Бих започнал с намирането на правилните лидери. В нашия бизнес, но и във всеки един бизнес, най-голямото предизвикателство и значение за успеха на бизнеса, е намирането на правилните лидери. С правилното ръководство и с ресурсите, които съществуват в България, няма да бъде толкова трудно да успеете.

И още нещо, което важи не само за България, а навсякъде - мениджърите трябва да познават добре клиентите си и да разбират каква е позицията на компанията на пазара. Те трябва да знаят какво е уникално за нея. Когато всички тези фактори са налице, ще имате успешен бизнес.

Ако възнамерявате да дойдете и просто да репликирате бизнес модела на някой друг, няма да оцелеете много дълго. Трябва да бъдете уникални. Това е начинът, по който този бизнес е създаден - не да репликира онова, което другите компании правят, а да бъде няколко крачки напред.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 5 години
знам че няма място за миячи... нали това ти казвам и аз, че никога не си работил там и никой не познаваш ... нищо повече няма да ти кажа докато ти не ми кажеш къв специалис си и в коя държава си емигрирал. Не се прави на велик, личи си че нямаш 2 грама мозък !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 3
julian12
преди 5 години
В HP няма място за специалисти като мен. Няма какво да ми предложат. Аз те питам кой ти е бил началник. Да не мислиш, че ще тръгна да търся кой си? По правописа ти личи колко си неграмотен и ограничен. А което си е истина си е истина. *** си е ***, ама прасетата не си признават че са овъргалявни в собствените си ла-й-на, както и глу-паци-те могат да видят или проумеят собствената си тъ-по-тия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 5 години
виж сега колко си *** ... казах ти кой ни е бил подизпълнител, ако беше работил в ХП щеше да знаеш кой ми е бил шеф ... от тук нататък кво повече да ти кажа, сам се сети че селянине е в твоето огледало... не само селянин, но *** с претенции :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 5 години
като идеш там и питаш за мен, най много да те изгонят като мръсен *** :)с думите ... моля клошарите да напуснат ! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 5 години
само *** може да нарича родното си място скапано ... и ае по серизоно, ще идеш? Къде ще идеш ти бе, теб кой те познава ? Ти кой си ? обикновен емигрант работещ по ресторантите ! Познаваш някой в ХП, кокото аз познавам доналд Тръмплина :) Нали си личи по интелекта ти къв си ... познавал бил, хахахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 0
julian12
преди 5 години
А, всъщност може и да си прав. Ако отида и питам в HP, който и да било: "Ае, да познавате куахото?" И веждага ще се намери някой да ми разправя бисери, що за тъ-п-о селянче си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 3
julian12
преди 5 години
Аз колкото данъци съм платил на тая скапана държава, и колкото родителите ми са платили и дали, аз трябва да живея цял живот без да работя. Освен това ти за моите родители не се грижиш, а за мангасяраните от твоята улица. Освен това обслуцвам моите си интереси. Сещаш ли се? Едва ли... Аз познавам хора на високи позиции там, а не някакви на дъното на хранителната верига. И да, като мияч явно не си познаваш шефовете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 5 години
всъщност ако нивото ти на интелигентност беше около средното и наситина познаваше хора в ХП, вече трябваше да си се досетил в кой отдел съм бил (доста информация ти дадох последните дни) и да имаш 2-3 имена които може да са ми били шеф ... ама както ти казах, мияча не познава шефовете :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 5 години
докато не ми кажеш в коя държава си емигрирал нищо повече няма да ти дам :):) все пак ме интересува чия икономика обслужваш докато плащам пенсиите на вашите !Да не говорим че кво като ти ги дам, да не би да ги познаваш всичките дето са работили там
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 2
julian12
преди 5 години
Дай ми имена, на колеги мениджърите ако не те е срам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още