IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американски и британски банки забраниха покупките на биткойн с кредитни карти

Притежателите на дебитни карти все още могат да купуват криптовалути

20:31 | 05.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Банките във Великобритания и САЩ въвеждат забрана за покупка на биткойн и други криптовалути с кредитни карти заради опасения, че силен спад на стойността им може да доведе до невъзможност на клиентите им да изплатят дълговете си, съобщава Ройтерс.

Най-големият ипотечен кредитор във Великобритания Lloyds Banking Group съобщи в неделя, че ще забрани на притежателите на кредитни карти да купуват криптовалути, следвайки примера на американските банкови гиганти JP Morgan Chase & Co и Citigroup.

Целта е клиентите да бъдат защитени от натрупването на огромни дългове заради купуването на виртуални валути на кредит при рязък спад на цената им, заяви говорител на Lloyds.

Компаниите, издаващи кредитни карти, са притеснени, защото клиентите им използват все повече картите си за финансиране на акаунти на онлайн борси, които след това се използват за закупуване на дигитални валути.

Миналата седмица Mastercard, втората по големина мрежа за картови разплащания в света, съобщи, че клиенти, купуващи криптовалути с кредитни карти, са увеличили обемите от трансакции в чужбина с 1 процентен пункт през четвъртото тримесечие.

Тогава цената на биткойна постигаше забележителен растеж, достигайки пик от 19 187 долара на 16 декември на базираната в Люксембург борса Bitstamp.

Но оттогава стойността на най-голямата и най-популярна криптовалута преживя рязък спад и в понеделник отбеляза понижение на Bitstamp с 6% до 7700 долара в 11 ч по Гринуич.

Говорител на JPMorgan Chase Bank съобщи, че банката не обработва покупки на криптовалути с кредитни карти заради волатилността им и свързания с това риск, докато говорител на Citi потвърди, че банката е въвела сходна забрана, без да уточнява причината.

Забраната важи само за покупки с кредитна карта, потребителите на дебитни карти все още могат да купуват криптовалути. „Ние в Lloyds Bank, Bank of Scotland, Halifax и MBNA не приемаме трансакции с кредитни карти, включващи покупка на криптовалути“, заявяват от Lloyds. Банката не съобщава как планира да приложи забраната, въпреки че британският вестник Telegraph писа в неделя, че притежателите на кредитни карти ще бъдат блокирани, така че да не могат да купуват биткойн онлайн чрез „черен списък“ на продавачите.

Говорител на  Royal Bank of Scotland отказа да коментира политиката на банката.  Други водещи британски банки като  Barclays и HSBC не отговориха на молбата на Ройтерс за коментар дали разрешават покупки с кредитни карти на криптовалути и дали имат планове да променят политиката си.

Притесненията от използването на биткойн и други криптовалути надхвърлят употребата на кредитни карти за заемане на пари. Британският премиер Тереза Мей заяви, че Великобритания трябва да погледне сериозно на дигиталните валути като биткойн заради начина, по който могат да бъдат използвани от престъпници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още