IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойнът се свлече под границата от 6 хил. долара*

Най-популярната криптовалута се насочва към втори пореден месец със спад от около 20%

12:40 | 29.06.18 г. 17
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Биткойнът потъна под 6 хил. долара в петък, насочвайки се към втори пореден месец със спад с около 20%, тъй като търсенето на най-голямата по пазарна капитализация криптовалута страда от притеснения, свързани със сигурността и регулацията, съобщава Bloomberg.

Дигиталната валута поевтиня до около 5581 долара (според комбинираното ценообразуване на Bloomberg) в началото на деня, като след това леко се възстанови. Така биткойнът се докосна до най-ниското си ниво от ноември насам.

Другите криптопари, включително етер, рипъл и лайткойн, също понижиха цената си. Всички те са напът да изпратят юни, отчитайки движение надолу с около или над 20%.

Доверието в криптовалутите е подложено на натиск през тази година заради хакерските атаки в Япония, Южна Корея и други страни, които пораждат много въпроси за сигурността.

В същото време централните банки и други регулаторни органи по целия свят предупредиха за възможността от загуби за инвеститорите и за опасностите от измами. Това хвърля сянка върху пазара в първата половин година, откакто биткойнът започна да се търгува на борсата за деривати в Чикаго.

Биткойнът, който е поевтинял с почти 60% от началото на тази година, беше обявен за „спекулативен балон“ по-рано през седмицата от носителя на Нобелова награда за икономика Робърт Шилер.

Около обяд българско време биткойнът се възстанови до малко над 5900 долара за брой, но остава под границата от 6 хил. долара по данни на CoinDesk.

Междувременно стана ясно, че продажбите на дигитални валути са скочили до 13,7 млрд. долара през първите пет месеца на годината, близо два пъти повече от генерираното за цялата 2017 г. според доклад на звеното на PwC за стратегии и консултации Strategy и базираната в Швейцария Crypto Valley Association.

Технологичните стартъпи в сферата на блокчейна по целия свят са набрали финансиране чрез продажбата на криптовалити или токини директно на инвеститори при първични предлагания на валути (ICO), заобикаляйки банките или компаниите за рисков капитал като посредници.

Всичко за криптовалутите четете тук. 

*Информацията е актуална към 11:52 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 5 rate down comment 2
michaelis12
преди 5 години
ееее аре стига деее, а щеше да хои до 50 пеесе бона и Редкретена почнал да ги копа, но той ще да е бутнал цената нема друг кой да е и да множите Койноматите, в Булгаристтан, че как преди успивахте с пропаганда как тва били "бъдещите пари" ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 2
BobbyM
преди 5 години
Сбъдва се още едно мое финансово предсказание от което излизам пак на плюс! Кеффф
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 14 rate down comment 2
thehappyroger
преди 5 години
Не разбрахте ли, че колкото и минуси да ми давате ромските деца няма да изчезнат, ама малкото останали български са на път да се махнат, един град смехономика ще остане с малко по-млади в него и то свестни, останалото разграбен боклукчарник или по-точно хрантутниците по общини, държавни институции и министерства, милиционери и всякакви други прасета, които подкрепяха целият този цирк досега, а средна класа няма да има никаква, особено в провинцията, малкия и средния бизнес ще фалира масово, предстои да го видите. Честно казано ви бях ожалил, ама сега вече ще се радвам да страдате, видях че си го заслужавате изцяло, няма повече да ви преча да се самоунищожите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 14 rate down comment 3
thehappyroger
преди 5 години
Нали разбрахте, че след 2030-та пари за пенсии, за заплати в държавният сектор, за ток, за общ. поръчки и за бюджет в тази разграбена отвсякъде държава предстои да ги събирате на ромите от поколенията, които тогава ще пораснат? Аз казвам, това което е, повтарям го, защото то си е едно и също, идеята ми е да се замислите, дали наистина това искате, към което сте се запътили, а на вас *** ви е станало скучно, предстои да ви стане по-весело тогава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 6
thehappyroger
преди 5 години
Хаха, аз ви казвам точно какво ще стане, а вие изглежда сте изключително прости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 3
red6
преди 5 години
На тоя няма ли кой да му зашие един бан? Той и Митов - двете латерни... Митов поне ме забавлява, че от време на време хвърля и други разсъждения - тоя обаче е пълен цикльор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 9
thehappyroger
преди 5 години
Направо изтрийте и останалите коментари, да живее кретено-масонската мутренска демокрация, забранете ми от всички ип-та да коментирам, все тая вече, така или иначе следващите години кретено-масонският капитализъм ще стане на пихтия, решено е на по-горно ниво от нивото, на което оперира мизерният им Велик архитект на Вселената, който почитат, хаха, цялата им зидария в света ще се срине заедно с всички ограничени в съзнанието кретено-масони, семействата им и всички хора, които подкрепят цялата тази глупост изградена от ограничени в съзнанието биологични отпадъци, и недейте да се сърдите, учените сами казват, че една голяма част от ДНК е отпадъчна, един ден може и да схванете как и защо това не е така :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 6
thehappyroger
преди 5 години
Ликувайте от радост с кретено-масоните, предстои да отидете в рая и Великият архитект на тази Вселена да ви погали по главата, да станете и вие богопомазани като тях :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 6
thehappyroger
преди 5 години
Сега предстои да платите и за поредната финансова криза, накъдето се е запътил света, предвид така изградената система и начина по който функционира цивилизацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 2
bgMan
преди 5 години
А кога ли космическите процеси и планетарните изменения ще заличат масата такива безполезни НЕкретено-масонски идииоти като теб?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още