IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойнът тества цената от 20 хил. долара преди дебюта си на CME*

Анализаторите очакват интересът към дигиталната валута да се повиши още след излизането на най-големия пазар на валути в света

16:01 | 17.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Дигиталната валута биткойн се подговя за нов борсов дебют - от 18 декември фючърсите на криптовалутата ще се предлагат на чикагската CME, която е най-големият регулиран пазар на валути в света. Договорите ще се уреждат в брой, но цената им ще се определя на базата на специален индекс, следящ няколко борси за криптовалути , пише Ройтерс.

Анализаторите са категорични - търгуването на CME вероятно ще повиши още повече интереса към биткойна и обемите ще се увеличават. Интересът ще бъде подкрепен именно благодарение на факта, че цената ще се определя на базата на няколко борси за дигитални валути.

В очакване на своя борсов дебют на CME пък биткойнтът се приближава все повече към нивото от 20 хил. долара, показват данните на борсата CoinDesk. В 15:14 часа българско време дигиталната валута записа цена от рекордните 19 783 долара. Година по-рано цената беше около 1000 долара, или ръст от почти 2000%. Пазарната капитализация на биткойна е почти 334 млрд. долара. 

В последните месеци криптовалутата привлича вниманието на всички с ръста на цената си, но и с голямата волатилност. Доказателство е и че до края на деня стойността на биткойна падна на ниво от малко над 18,8 хил. долара. 

Притежателите на биткойни пък са изправени пред сериозни проблеми като кибератаки, които могат да ги оставят с празни ръце, пише още агенцията.

Заради манията, в която се превръщат криптовалутите в последните месеци вече се чуват и призиви за регулация на пазара. Предупрежденията за спекулации и балон на пазара също не са малко, включително и от отиващия си председател на Федералния резерв Джанет Йелън

Ройтерс обаче припомня, че биткойнът е разработен през 2008 година от Сатоши Накамото, като все още не е ясно кой стои зад този псевдоним. Целта е да бъдат използвани принципите на криптографията, за да се запазят в тайна транскациите, правейки традиционните финансови регулации трудни, или направо невъзможни.

Преди да излезе на CME дигиталната валута тества регулирания пазар на друга чикагска борса Cboe Global Markets. В първия борсов цената й се повиши с 20% и бяха сключени 4 хил. сделки. Но на следващия ден търговските обеми с едномесечните контракти с ден на доставка през януари намаляха до 1,5 хил.

* Информацията е допълнена към 21 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още