IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нуждаем се от дигитален Бретън Уудс

Демокрациите рискуват да отстъпят глобалното икономическо управление на авторитарния Китай, ако не договорят нови правила

13:50 | 16.06.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

През 1944 г. съюзническите държави се събират в Бретън Уудс и установяват икономически правила за следвоенната ера. Те ще осигурят така необходимата стабилност и структура. Но с ръста на икономиките и увеличаването на финансовата взаимосвързаност правителствата в крайна сметка се нуждаеха от по-голяма свобода на действие. Решението, взето от администрацията на американския президент Ричард Никсън през 1971 г. за изваждане на долара от златния стандарт, беше ключов двигател за разпадането на така наречената Бретън-Уудска система, пише за Financial Times Майк Роджърс, бивш американски конгресмен и председател на Комисията по разузнаване към Камарата на представителите в периода 2011-15 г.

Днес се намираме в разгара на глобален идеологически конфликт между либералната демокрация и авторитаризма. Близките демокрации трябва отново да се съберат, за да установят ново икономическо споразумение – такова, основано на либералните ценности на свободната търговия, конкуренцията и свободата. Мислете за това като за дигитален Бретън Уудс за осигуряване на непрекъснат растеж и напредък. Неуспехът да се постигне такова споразумение рискува да отстъпи бъдещето на глобалното икономическо управление на Китай и неговия модел на авторитарен капитализъм.

Стремежът на Китай към цифрова валута - цифров юан или е-CNY - е само един пример за целите на Пекин. Развитието на e-CNY е облечено в езика на иновациите, но крие потенциално нежелани резултати. Във вътрешен план това ще позволи на Пекин несравним надзор и контрол върху финансовите трансакции. Западните компании в Китай несъмнено ще бъдат обект на натрапчив надзор и ще рискуват потенциални сътресения, ако Пекин сметне тяхното поведение (или това на тяхната страна) за неприемливо.

В международен план e-CNY ще подкопае ролята на долара като резервна валута. Това е целта на китайската комунистическа партия. Както един директор на държавна банка каза пред Financial Times миналата година: „Нашата по-голяма цел е да оспорим доминацията на щатския долар в международната търговия“.

Има много хора по света, които биха казали, че това е желано развитие - подкопаването на зависимостта от долара би намалило глобалното влияние на САЩ и способността им да налагат санкции. Но това би довело до нестабилност в глобалната икономика в момент, когато доверието е необходимо повече от всякога.

Докато Китай преди се опитваше да изчака своя момент, криейки способностите си, сега той предприема усилия да преоформи глобалните институции по начин, който благоприятства неговите ценности и подход. e-CNY е показателен за цялостния стремеж на Пекин да преформулира глобалната икономика и нейните финансови правила.

Усилията на Китай в редица международни форуми следват модел, по който Пекин участва в процеса, като прокарва политики, които са в негов дългосрочен интерес, а не непременно в този на глобалната икономика. Като се ангажира както с процеса, така и с институциите, Китай подкопава международните норми, като провокира дипломатически инспирирани търговски спорове, например конфронтацията с Австралия относно митата върху вноса на ечемик и пазарния дъмпинг. Когато МВФ позволи на юана да стане резервна валута през 2016 г., стремежът за детрониране на долара започна сериозно.

Девалвацията на юана от Пекин през предходната година даде на китайските компании несправедливо пазарно предимство, като намали цената на износа им за Америка и усили съществуващите двустранни търговски дефицити на САЩ и ЕС.

Необходимостта от нов Бретън Уудс, воден от световните либерални демокрации, обаче не е изцяло свързана с Китай. Появата на финтех, криптовалути и други нови финансови инструменти засилва сложността на и без това силно променливата глобална икономика, за която съществуващите структурни политики не са проектирани.

Бързината, с която се появяват нови финансови инструменти, ще продължи да изпреварва способността ни да ги регулираме в реално време. Това налага нов набор от правила, които да ръководят международното сътрудничество и да подпомагат конкуренцията в тези нови икономически пространства.

Целта на дигиталния Бретън Уудс няма да бъде ограничаване на финансовите иновации или лимитиране на способността на отделните правителства да действат. Държавите трябва да запазят способността си да управляват собствената си икономическа и фискална политика. По-скоро става дума за създаване на набор от норми, базирани на и произтичащи от либералните демократични ценности, които ще улеснят следващата еволюция на глобалната икономика, като в същото време ще защитават принципите, родили съвременния свят.

Бъдещият глобален икономически ред и правилата, които го управляват, трябва да се основават на либерални демократични ценности като неприкосновеност на личния живот и конкуренция, а не на тези на авторитарен режим с амбиции за хегемония. Не трябва да е необходим глобален конфликт, за да разберем какво е заложено.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
cyclop
преди 1 година
Пробвай да не почваш всяко писание с ТРЯБВА или НУЖДАЕМ СЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още