IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уилям Дъдли: Фед проучва идеята за своя собствена дигитална валута

Само ден след като биткойнът достигна 10 хил. долара, криптовалутата поскъпна до 11 хил. долара

17:29 | 29.11.17 г.
<p>
	<em>Уилян Дъдли. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Уилян Дъдли. Снимка: Архив Ройтерс

С нарастването на цените на криптовалутите Федералният резерв на САЩ очевидно обмисля да разработи свой собствен продукт, подобен на биткойна, съобщава CNBC.

Уилям Дъдли, който е председател на Фед за Ню Йорк, e заявил в сряда, че централната банка проучва идеята за своя собствена дигитална валута, твърди Dow Jones. Но какъвто и продукт да бъде въведен, това би било в далечното бъдеще. Дъдли все пак посочи, че гледа на биткойн като по-скоро на спекулативна активност, а не като на стабилен начин за съхранение на стойност.

Само ден след като биткойнът достигна 10 хил. долара, криптовалутата поскъпна до 11 хил. долара.

Дъдли не е първият представител на Фед, който говори за нарастващата популярност на биткойна. Председателят на Фед за Филаделфия Патрик Харкър заяви през септември, че се съмнява, че биткойнът някога ще подкопае щатския долар, основно защото не е подкрепен от правителство.

„Хартийката в джоба ви, която наричаме пари, има стойност, защото ние вярваме, че има стойност, защото вярваме, че правителството стои зад нея. Всичко е въпрос на доверие“, каза Харкър.

По-рано тази година председателят на Фед за Минеаполис Нийл Кашкари също изрази скептицизъм, че биткойнът някога би станал валута. Той обаче призна, че блокчейн технологията има потенциал за допълнително развитие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:03 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още