IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът одобри на първо четене закон за изсветляването на медиите

Промените, внесени от депутата Делян Пеевски, предвиждат разкриване на собствениците на медии и източниците им на финансиране

13:22 | 04.07.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Задължително разкриване на действителните собственици на вестници, интернет сайтове, информационни агенции, радиа и телевизии и на начина на тяхното финансиране одобри на първо четене парламентът, предаде БТА. 

Депутатите дадоха зелена светлина на допълненията в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения, внесени от депутатите от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев, Хамид Хамид и Велислава Кръстева. С поправките се въвежда още изискване за задължително разкриване на информация и за лицата, разпространяващи и/или продаващи печатни издания, както и за броя на пунктовете, в които се продават вестниците, списанията.

Според авторите основната цел на текстовете е да "изсветли" собствениците, разпространителите, както и има ли монопол в този бизнес. Идеята получи подкрепата на 92-ма депутати,12 бяха против, а 28 се въздържаха при гласуването. 

Промените бяха одобрени от ГЕРБ, ДПС и патриотите, а срещу тях се обявиха депутатите от БСП и "Воля". Дебатите в залата се фокусираха върху името на един от вносителите - Делян Пеевски.

Коректна, смела законодателна инициатива на Пеевски и депутати от ДПС, за да се "изсветли" коренът на медийните продукти у нас, описа проекта един от съавторите Йордан Цонев. Той обърна внимание, че всички законопроекти, предложени от Пеевски досега, са в полза на българското общество.

Антон Кутев от левицата коментира, че по принцип законопроектът е в правилната посока, но го смущава, че един от вносителите е Делян Пеевски, символ, по думите му, на сливането на бизнеса и политиката, което е сериозен проблем у нас.

"На негово място (Делян Пеевски - бел. БТА) бих бил по-скромен", посъветва Кутев и призова парламентът да не бъде въвличан в "изсветляване" имиджа на депутата от ДПС. Това е предизвикателство към обществото, продължи социалистът.

Йордан Цонев отговори, че ако е вярно, че прозрачното смесване на бизнеса и политиката не е добро, моментално трябва да се изгони Доналд Тръмп от политиката на САЩ, да бъде зачеркната кариерата на Силвио Берлускони. Този законопроект предпазва и от злоупотреба с власт, има нужда да се знае кой откъде се финансира, категоричен е съвносителят на промените.

Вежди Рашидов (ГЕРБ), който е председател на комисията по култура, е убеден, че обществото трябва да бъде информирано кои са собствениците на изданията, защото това опира и до свободата на словото. Този закон ще въведе ясни правила за публичността и собствеността, за финансирането на медиите, подчерта той. И се мотивира с това, че има хора, които получават външно финансиране, тези пари не се раздават за черни очи, а за да се изпълни нещо.

Ако някой има фиксация върху името на Пеевски, изказването на Кутев беше опит за портрет на депутата, да излезе зад ъгъла и да си решат проблемите, реагира председателят на ПГ "Обединени патриоти" Волен Сидеров. Според него текстът е добър, патриотите обаче ще предложат да се добави и публично обявяване на доходите не само на собствениците, но и на работещи в медиите. Политикът смята, че в момента най-голям проблем са интернет медиите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:27 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още