IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съд даде зелена светлина за сделката между AT&T и Time Warner

Придобиването за 85 млрд. долара се приема за повратна точка за индустрията и може да повлече крак за още сделки

08:57 | 13.06.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Федерален съдия от Вашингтон разреши без никакви предварителни условия сливането между американската телекомуникационна компания AT&T и медийната група Time Warner на стойност 85 млрд. долара, предаде Ройтерс.

С това решение се отхвърля искането на американското министерство на правосъдието да се блокира операцията, решението за която бе обявено в края на 2016 г.

Съдията Ричард Лион прецени, че по време на делото правителството на САЩ не е съумяло да докаже, че това сливане ще е вредно за конкурентите на двете компании. Юридическият директор на AT&T Дейвид Макати заяви, че сливането може да бъде завършено до 20 юни.

По време на продължилото близо два месеца дело AT&T и Time Warner уверяваха, че сливането им е необходимо, за да могат да се борят срещу технологични гиганти като Netflix и Amazon, които произвеждат игрални филми, сериали и документални филми, както и срещу компании като Apple, Google и Facebook, които също все повече инвестират в производство на съдържание.

AT&T е най-големият кабелен оператор в САЩ и вторият по-големина мобилен оператор. Time Warner от своя страна е голяма медийна група, в която влизат платеният канал HBO, киностудията Warner и новинарската телевизия CNN. Със сделката AT&T възнамерява да стане по-независима от мобилния бизнес, където по-малките конкуренти като филиала на Deutsche Telekom T-Mobile и Sprint упражняват силен натиск.  

Трансакцията, която може да приключи още през следващата седмица, се възприема като повратна точка за медийна индустрия, която е предизвикана от появата на компании като Netflix Inc и Google на Alphabet Inc., които произвеждат съдържание и го продават онлайн директно на потребителите, без да изискват скъп кабелен абонамент. Кабелните, сателитните и мобилните оператори виждат смисъл в придобиването на компании за съдържание като начин за привличане на приходи. 

Тръмп, чест критик на CNN на Time Warner и нейния начин на отразяване на новините, отмени сделката, когато тя беше обявена през октомври 2016 г. Американският окръжен съдия Ричард Леон не намери много аргумени за подкрепа на твърдението на правителството, че сделката ще навреди на потребителите. Критиците обвиняват правителството на президента Доналд Тръмп, че с държавната намеса иска да предизвика отделянето на CNN. Тръмп многократно разкритикува канала през последните няколко месеца. Там президентът обикновено се представя в критична светлина.

В раздразнено становище съдия Леон заключи, че правителството не е показало никакви конкретни вреди за конкуренцията и призова американските власти да не поискат отлагане на решението чрез потенциална жалба, като заяви, че би било "явно несправедливо" да го направят и няма никава вероятност да успеят да променят решението.

Решението би могло да предизвика и каскада от сделки между компании за платена телевизия, купуващи телевизионни и филмови продуценти, като първата такава може да е офертата на Comcast Corp за някои активи на Twenty-First Century Fox Inc.

Сливането, в което се включва и дългът, ще бъде четвъртата по големина сделка, която някога се е случвала в глобален план в сферата на телекомуникационния, медийния и развлекателния бизнес, показват данните на Thomson Reuters. Това ще бъде и 12-ата по големина сделка в който и да е сектор, показват данните.

AT&T вече реализира няколко хода от плановете си да се превърне в медийна сила. Компанията придоби доставчика на сателитна телевизия DirecTV през 2015 г. за 48,5 млрд. долара.

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още